Nyheter

Boris Johnson går av som partileder – disse er favorittene til å bli hans etterfølger

Dette er de konservative politikerne som kan stå klare til å ta over for den omstridte statsministeren.

Saken er oppdatert torsdag 7/7 kl. 13.42

Boris Johnson bekrefter torsdag ettermiddag at han går av som leder for Det konservative partiet. Han forblir Storbritannias statsminister til det er valgt ny partileder.

Johnson utpekte torsdag en ny regjering som han skal lede inntil Toryene har fått på plass en ny leder for partiet, skriver NTB.

– Det er klart nå at de konservative parlamentarikerne mener det burde komme en ny leder av det partiet, og med det en ny statsminister, sier Johnson.

I flere måneder har Boris Johnson klamret seg til makten i Storbritannia, etter at regjeringen hans har blitt rammet av skandale etter skandale. Forrige uke ble han på nytt satt under kraftig press, etter at torypolitikeren Chris Pincher ble suspendert fra Det konservative partiet som følge av anklager om å ha tafset på to menn.

Tirsdag trakk finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid seg fra regjeringen, noe de begrunnet med at de har mistet tilliten til Johnson. Over 30 statssekretærer og andre ansatte i regjeringsapparatet trakk seg fra sine stillinger onsdag fordi de hadde mistet tilliten til Johnson.

Dagsavisen intervjuet Erik Mustad, førstelektor i britiske studier ved Universitetet i Agder og redaktør av nettstedet britiskpolitikk.no, onsdag ettermiddag – altså før nyheten om at Johnson trekker seg.

Mustad beskrev situasjonen til Johnson som «så krise som det kan få blitt», og at det i kulissene sto flere konservative politikere klare til å utfordre statsministeren.

– Det er vanskelig å si hvem, fordi ingen har foreløpig sagt at de vil stille. De er redde for å ødelegge sin politiske karriere i tilfelle Johnson overlever, sa han til Dagsavisen.

Kortene tett til brystet

Jeremy Hunt, som var den siste kandidaten som sto igjen mot Johnson i 2019, er ifølge avisen Daily Mirror den mest aktuelle kandidaten. 55-åringen har tidligere vært kulturminister, helseminister og utenriksminister.

– De som er mye nevnt, er tidligere finansminister Rishi Sunak, tidligere helseminister Sajid Javid og utenriksminister Liz Truss. Michael Gove er også blant dem som er blitt nevnt av andre i partiet. Men folk holder kortene tett til brystet. De vil ikke avsløre noe, sier Mustad.

Tom Tugendhat, som leder utenrikskomiteen, har også blitt nevnt flere steder, det samme har visestatsminister og tidligere utenriksminister Dominic Raab.

Rangerte kandidater

Avisen The Guardian har gitt flere potensielle kandidater en rangering fra 1 til 10 basert på deres sjanser til å etterfølge Johnson. Øverst på listen havner tidligere forsvarsminister Penny Mordaunt, som får 6 av 10. En måling publisert på nettstedet Conservative Home forrige helg viste at hun var det nest mest populære valget, bare slått av forsvarsminister Ben Wallace.

– Representanten har rykket opp som en sikker favoritt blant de som er trofaste til Det konservative partiet, skriver avisen.

Mordaunt etterfølges av Rishi Sunak, som tirsdag trakk seg som finansminister. Han får 5 av 10. En Sky News-måling i januar viste at nesten halvparten av torymedlemmene mener Sunak ville vært en bedre leder enn Johnson. En skattesak som involverte kona hans, har imidlertid skapt trøbbel for ham.

– Han har antakeligvis forsterket sitt lederskap med sin modige avgjørelse om å gå fra regjeringen, selv om Sajid Javid trykket på knappen først, skriver The Guardian.

Regjeringskollegaene utenriksminister Liz Truss og tidligere nevnte Ben Wallace får begge 4 av 10. Etter dem kommer Jeremy Hunt, Sajid Javid, den nyutnevnte finansministeren Nadhim Zahawi og Tom Tugendhat.

Tidligere forsvarsminister Penny Mordaunt er ifølge The Guardian favoritt til å ta over etter Boris Johnson.

Vil reglene endres?

Boris Johnson slapp så sent som i juni unna et mistillitsforslag i sitt eget parti. Etter å ha overlevd mistillitsavstemningen var han i utgangspunktet fredet mot en ny avstemning i ett år.

Den såkalte 1922-komiteen, som er ansvarlig for valg av ny leder i Det konservative partiet, diskuterte onsdag kveld om reglene skulle endres slik at det kunne være mulig å likevel avholde et nytt mistillitsvotum, ifølge Mustad.

148 av partiets parlamentsmedlemmer stemte for å avsette ham, mens 211 stemte mot. Han fikk mistillitsforslaget mot seg to år etter en solid valgseier, men den siste tiden har problemene kommet på rekke og rad. Særlig den såkalte partygate-skandalen, da Johnsons brudd på egne koronaregler ble avslørt, skapte store problemer.

– Han fikk veldig mye motstand sist, enda mer enn hva mange hadde trodd. Nå vil det komme flere og flere mot ham. Det begynner å røyne på. Han har overlevd mye, men nå ser det ut til at det vil ryke, sa Mustad.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen