Ishockey

Ukas Oslo-lag

Disse spillerne har utmerket seg blant Oslo-lagene den siste uka.

SAMMENDRAG AV UKA:

Ukas store høydepunkt for Oslo-hockeyen var utvilsomt Grüners hjemmekamp mot serielederne fra Stjernen på lørdag. Morten Elveruds mannskap havnet bakpå med to mål, men kjempet seg tilbake i kampen, og etter to scoringer av Gustaf Berling tvang de fram spilleforlengelse, og til slutt straffeslagskonkurranse. Der ble imidlertid Stjernen for sterke, men Grüner tok likevel med seg et sterkt poeng.

Torsdag tapte Grüner 6-2 borte mot Frisk.

Torsdag ble Vålerengas store dag denne uka, da de fikk alt de kunne be om borte mot MS. Hele fem spillere plukket med seg sine første målpoeng for sesongen. Kampen endte til slutt 7-1 til VIF, som også fikk spart en del krefter før storkampen mot Storhamar på lørdag. Det hjalp imidlertid lite, og VIF fikk tapte til slutt 4-1 i lørdagens kamp.

Etter 7-1-tapet for VIF så reiste MS seg noe i det som var lagets tredje strake hjemmekamp, da Sparta kom på besøk. MS gjorde som mot VIF og holdt 1-1 til første pause, etter et bisart selvmål av Spartas Hans Kristian Jakobsson. Men nok en gang var det andreperioden som felte MS. Mot VIF tapte de 5-0 i midtperioden, og mot Sparta ble det 0-2. Med 1-1 også i den tredje perioden var det likevel et steg i riktig retning, men stadig ikke nok for MS, som nå har sju strake tap.

Torsdag: Frisk – Grüner 6-2, Manglerud Star – Vålerenga 1-7

Lørdag: Grüner – Stjernen 2-3 (etter straffeslag), Manglerud Star – Sparta Sarpsborg 2-4, Storhamar – Vålerenga 4-1.

Kommende kamper:

Torsdag: Ringerike – Manglerud Star (18.30), Grüner – Vålerenga (19.00).

Lørdag: Frisk Asker – Vålerenga (16.00), Grüner – Ringerike (16.00), Manglerud Star – Stavanger Oilers (16.00)

Quentin Papillon, Grüner (målvakt)

Ble ingen stor kamp av Grüners franske keeper i bortekampen mot Frisk Asker på torsdag, men på lørdag var han fenomenal og stoppet 42 av 44 skudd, da Grüner tok et viktig, og meget sterkt poeng hjemme mot serieleder Stjernen.

24-åringen har allerede sikret Grüner flere poeng denne sesongen, og sisteskansen ser ut til å være kapabel til å sikre dem mange flere. En så solid målvakt, som evner å rett og slett vinne kamper og poeng er helt avgjørende for Grüner. Kanskje kan han rett og slett spille dem inn i vårens sluttspill?

Kalle Ekelund, Vålerenga (back)

Kalle Ekelund.

Ekelund sto med kun ett målpoeng (assist mot Frisk i 2. serierunde) før torsdagens kamp mot MS. Men der våknet backen, og serverte tre assist, og endte dermed med pluss tre i pluss/minus-statistikken.

I en kamp som etter hvert ble tung mot Storhamar på lørdag ble det ingen poeng, men Ekelund var sentral da det var han som tok med seg pucken framover på isen og satte opp angrepet som ledet til Vålerengas 1-0-scoring. Han var heller ikke på isen på noen av de fire baklengsmålene og endte dermed kvelden i pluss også her.

William Mäkinen, Grüner (back)

Grüners nye finske back sto uten mål poeng på tre kamper etter at han leverte 1+2 da Grüner tok med seg ett poeng fra Stavanger 21. september, men i hjemmemøtet med Stjernen på lørdag var han nest sist på det viktige andremålet til Berling, som ga Grüner 2-2, og igjen ett overaskende poeng.

I likhet med klubbens franske keeper, har også importbacken vist seg å bli en viktig brikke for en defensiv som ser bedre ut denne sesongen. Har samtidig vist seg å være verdifull, og er poenkonge i Grüner med 1+4 så langt.

Axel Sundberg, Vålerenga (løper)

For en uke svenske Axel Sundberg har hatt i VIF-drakta. Mot MS scoret han hat trick, og leverte i tillegg en målgivende pasning da Colin Spaberg Olsen satte inn 4-1.

På lørdag scoret han Vålerengas eneste mål i bortemøtet med Storhamar. Til tross for at det ikke ble poeng med hjem til Oslo har dette likevel vært Sundbergs uke, og var selvskreven på vårt lag. Hadde kun ett målpoeng (scoring mot Frisk Asker i 2. runde), før denne uka, og leverte altså 4+1 på de to siste kampene.

Kristoffer Pihlqvist, Manglerud Star (center)

Kristoffer Pihlqvist.

Manglerud Stars nye svenske har sett bra ut helt siden han debuterte i andre serierunde, men poengene har latt vente på seg, til tross for mye godt spill.

Men mot Vålerenga kom endelig det første poenget, da han scoret Manglerud Stars eneste mål i stortapet. På lørdagen fulgte han opp med to nye scoringer, der han riktignok skal ha svært lite kreditt for det første, som kom etter at Spartas Hans Kristian Jakobsson tok med seg pucken et par ganger rundt eget mål, mens lagene byttet rekker, men som avsluttet med å miste kontrollen over pucken, og legge den stille og rolig inn i eget mål.

Det andre målet han leverte mot Sparta skal han imidlertid ha æren for, da han sikkert satte pucken forbi Tobias Normann, på en tversoverpasning fra Robin Olsen Syversen.

Pihlqvist er i gang, og det kan vise seg å bli en veldig viktig brikke for MS i jakten på vårens sluttspill. Her kommer det mer!

Gustaf Berling, Grüner (løper)

Svenske Berling, som var innom både MS og Vålerenga i løpet av 2019/20-sesongen, sto med kun ett målpoeng på de seks første kampene (målgivende borte mot Stavanger). Men denne uka har det løsnet for den elegante svensken, som først scoret borte mot Frisk Asker, før han deretter fulgte opp med å score begge Grüners mål, og sikre laget ett poeng mot serieleder Stjernen på lørdag.

Målpoeng er akkurat det Morten Elverud forventer av sin nye svenske, og nå kan man omsider si at han har kommet i gang. Nå blir det spennende å se om 27-åringen klarer å holde produksjonen oppe. Berling er en av de offensive brikkene Grüner er helt avgjørende at begynner å levere dersom de skal snike seg foran Ringerike og MS på tabellen.

Verdt å vite om …

… Grüner

• Espen Kleppe Hermanrud var tredje sist på pucken da Grüner satte inn 1-2 hjemme mot Stjernen lørdag. Dette var 22-åringens første målpoeng i eliteserien …
  • … nest sist på pucken var Saner Frøberg – som med det gjorde sitt første målpoeng for sesongen.
  • Gustaf Berling scoret i overtall én gang både mot Frisk Asker og Stjernen i løpet av den siste uka. På de seks foregående kampene hadde laget kun ett mål i overtall.
  • Grüner er det laget som har scoret færrest mål i ligaen så langt. I snitt scorer de litt over ett mål hver andre periode (0,58 per periode).
  • Grüner har færrest utvisningsminutter i ligaen så langt.
  • Joakim Opsahl Aarseth er den eneste Grüner-spilleren med pluss i pluss/minus-statistikken (+1). Aarseth plukket med seg sesongens andre målgivende i torsdagens kamp mot Frisk Asker.

… Manglerud Star

• Av spillere som ennå ikke har scoret i ligaen er det ingen som har flere poeng enn Robin Olsen Syversen (0+6).
  • Manglerud Star er det beste Oslo-laget i både over, og undertall så langt denne sesongen.
  • Kristoffer Pihlqvist har målpoeng i to kamper på rad, og kan bli den andre MS-spilleren med poeng i tre kamper på rad så langt denne sesongen, dersom han får med seg noe fra Ringerike på torsdag. Tobias Degvold klarte poeng i tre kamper på rad fra 18. til 23. september …
  • … Pihlqvist kan også bli den første MS-spilleren med scoring i tre kamper på rad denne sesongen, og den første siden Robin Haglund Mathiesen siden midten av desember.
  • 26 av Manglerud Stars 39 innslupne mål har kommet i siste halvdel av kampen – Grüner er det eneste laget som foreløpig ikke har klart å score mot MS i løpet av de siste 30 minuttene.
  • Lucas Loob Trygg er den spilleren i ligaen som har skutt mest (21) uten å få pucken i mål.

… Vålerenga

• Colin Spaberg Olsen, Thomas Olsen, Jørgen Karterud, Filip Lalande og Emil Holm Larsen fikk alle sesongens første målpoeng i bortekampen mot MS på torsdag. Spaberg Olsen og Thomas Olsen scora, mens de tre sistnevnte fikk med seg målgivende pasninger.
  • I 35 minutter hadde VIF-keeper Tobias Breivold flere poeng enn Jørgen Karterud. Breivold hadde andreassisten på Sundbergs tredje mål på tampen av andre periode mot MS, mens Karterud plukket sesongens første målgivende pasning på VIFs sjuende mål snaut fem minutter før slutt. Dermed står de foreløpig med like mange.
  • Axel Sundberg fikk sitt første hat trick i norsk ishockey borte mot MS på torsdag.
  • Mathis Olimb fikk ikke med seg målpoeng borte mot Storhamar, dermed endte rekka på sju strake kamper for veteranen.
  • Mika Partanen hadde scoret i fem kamper på rad før møtet med MS. Men fikk hverken med seg mål eller assist fra Oslo øst, og står nå plutselig uten målpoeng i to strake kamper.