Valget 2021

Vet du ikke hva du skal stemme? Bli klokere med Dagsavisens politikk-podkast

Skal du stemme ved stortingsvalg for første, eller kanskje andre gang? Thale Engelsen og Dagsavisen har bedt alle partiene om å forklare hva de mener, enkelt og greit.

Hør første episode av Dagsavisens podkast «Men hva mener du?» her!

– Utgangspunktet for podkasten var min egen opplevelse av at politisk journalistikk ofte er for komplisert. Veldig mange politikere snakker også med et ordforråd som de forstår, men som publikum kanskje ikke forstår, sier Engelsen.

Resultatet er en politisk podkast for unge der Engelsen har møtt partiledere og stortingspolitikere fra alle partiene. Navnet på podkasten er ganske enkelt «Men hva mener du?». Alle episodene finner du her.

Hovedmålgruppen er velgere mellom 18 og 26 år. Men Engelsen tror flere kan ha nytte av å høre på.

– Jeg håper jo dette også kan være noe for dem som er litt eldre. Når jeg har snakket med familie og venner om det jeg har holdt på med, har flere sagt ting som «det vet ikke jeg engang». Til og med politikerne selv har gitt uttrykk for at enkelte ting er vanskelig å forstå.

Positivt overrasket

Engelsen har forsøkt å få politikere fra både høyre- og venstresiden til å være så tydelige som mulig på hvilke budskap de har. I løpet av en halvtime forsøker hun å finne ut hva de ulike partiene egentlig mener.

Hun er overrasket over hvor godt hun har lyktes med dette. Samtidig har det vært viktig at podkasten ikke skal være et talerør for partiene.

– Jeg har blitt positivt overrasket over hvor lett politikerne har ordlagt seg. Flere ganger har jeg sittet klar til å si «hva mener du?», men de snakker egentlig veldig forståelig så lenge de blir stilt enkle spørsmål. Det blir noe annet enn i vanlige debatter, der det ofte kan virke som det er om å gjøre å snakke på kuleste måte.

Hvis du ikke vet hva for eksempel «sosialisme» eller «borgerlig» betyr, faller du veldig tidlig ut av det.

—  Thale Engelsen

Thale Engelsen sier politikerne har måttet svare på andre type spørsmål enn de kanskje er vant til.

– Det vært morsomt de gangene spørsmålene har satt ut politikerne litt. For eksempel spurte jeg KrF-politikeren hva han ville spørre Gud om når han kommer til himmelen, sier Engelsen.

Disse politikerne møter du

I podkastene snakker Engelsen blant annet med nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet om hvordan man finner «sitt» parti.

– Hvis du går og venter på det perfekte partiet, så er det like dumt som å gå og vente på den ultimate, perfekte kjæresten, fordi da kommer du bare til å sitte singel og partiløs i sofaen, sier Tajik.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde forteller om hvordan det er å være ung i politikken:

– Jeg hadde venner som fremdeles var på nachspiel når jeg var på vei til jobb på morgenen, forteller hun i podkasten.

Hør SV-leder Audun Lysbakken som erkjenner at politikerne kan bruke et vanskelig språk.

– Sakene som behandles på Stortinget synes jeg kan være komplisert selv. Det er lange sakspapirer med masse fremmedord. Det kan være lett å begynne å snakke sånn selv, men hvis en gjør det for mye så blir det et demokratisk problem, sier Lysbakken.

Venstre-leder Guri Melby er en annen toppolitiker som gjester podkasten, hun forteller hvordan det var å overta som fersk kunnskapsminister samtidig som skolene stengte på grunn av koronapandemien i mars i fjor.

– Det er noe med kriser som også noen ganger får fram det beste i folk. Det har vært det fineste med å være statsråd i en sånn tid, sier hun.

En gruppe med lav deltakelse

Unge voksne er blant dem med lavest valgdeltakelse. I stortingsvalget i 2017 stemte kun 61 prosent av menn mellom 22 til 25 år. For kvinner i samme alder var tallet 71 prosent. Deltakelsen var noe høyere blant dem mellom 18 og 21 år, men også her velger mange å ikke bruke stemmeretten sin.

Valgforskere som Engelsen har pratet med er ganske samstemte når de blir bedt om å forklare grunnen til dette. Politikken blir rett og slett ikke gjort forståelig nok.

– Politiske begreper kastes ofte rundt i alle retninger. Hvis du ikke vet hva for eksempel «sosialisme» eller «borgerlig» betyr, faller du veldig tidlig ut av det. Noen googler kanskje selv for å finne ut av ting, men mange har også lett for å føle seg dumme og velger derfor å ta avstand. Tidligere hadde jeg også lett for å trekke meg unna hvis jeg ikke forsto noe. Mange kan raskt tenke at de ikke er smarte nok til å engasjere seg, sier Engelsen.

Hun håper podkasten kan hjelpe folk med å gjøre seg opp en mening.

– Jeg håper bare at noen kan få utbytte av å høre på. Det hadde vært kult å bidra til. Jeg vet at jeg kunne trengt noe lignende selv for noen år siden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her


Mer fra Dagsavisen