Nyheter

Oslo taper milliarder: Ber om krisehjelp fra staten

Oslo taper milliarder på koronakrisa. Selv med krisehjelp fra staten henger viktige satsinger som skolemat, gratis AKS og kollektivprosjekter i en tynn tråd.

Oslo er i krise. Ikke bare er omtrent én av tre med bekreftet koronasmitte herfra. Kommunen og næringslivet er også inne i den største økonomiske krisa i manns minne.

Fra å ha svært lav arbeidsledighet og milliardoverskudd i 2019 er nå 52.000 personer i Oslo uten jobb. Eller 13,5 prosent. Til sammenligning var arbeidsledigheten i Stavanger under oljekrisa på rundt 5 prosent. 

LES OGSÅ: I 2015 skulle Manglerud bad koste 135 millioner. Nå er prislappen på 682 millioner (+)

– Vi har anslått bortfallet av skatteinntekter til å ligge mellom 1 og 1,5 milliard. I tillegg kommer bortfallet av alle mulige brukerbetaleringer. For eksempel har Ruter i Oslo og Viken tapt 350 millioner i måneden. Steder som svømmehaller og museer får ikke billettinntekter. Det er klart jeg er bekymra, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Revidert budsjett

Nå om dagen sitter han på leksepulten til sønnen og jobber med kommunens reviderte budsjett som skal legges fram i mai og vedtas i juni. Samtidig som inntektene stuper har kommunen fått stadig økende utgifter som følge av koronakrisa. Leie av hoteller og lokaler, kjøp av utstyr, mere overtid og ekstra beredskap for å nevne noe. Alt dette koster penger.

– Det er åpenbart at revidert budsjett blir veldig trangt. Vi har heldigvis et solid overskudd fra i fjor å gå på, men det vil blir krevende, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Forskere: – Sverige kan ligge langt foran Norge i flokkimmunitet

Samtidig som økonomien svikter har Oslo planlagt enorme satsinger framover. Store samferdselsinvesteringer, gratis skolemat og gratis AKS, for å nevne noe av det dyreste. Men alt dette står nå i fare. Uten å gå inn i de enkelte prosjektene sier Wilhelmsen at det er vanskelig å se for seg at kommunen kan gjøre store nye løft på kort sikt.

– Men Oslo kommune er en stor kommune, og politikk handler om å prioritere det som er viktigst. Vi som kommune må åpenbart prioritere kjerneoppgaver og lovpålagte oppgaver, og i krisetider er det viktigste å ta vare på de som rammes av krisa, nemlig innbyggerne, sier finansbyråden.

Venter på staten

Et av de store usikkerhetsmomentene om dagen er at Wilhelmsen ikke vet hva slags drahjelp Oslo kommer til å få av staten. Oslo har ikke noe oljefond, og har ikke lov til å ta opp lån for å drifte kommunen. Samtidig skal han levere et budsjett som går opp.

LES OGSÅ: Skryter av norsk og dansk åpenhet i krisekommunikasjonen

– Vi har nå fått det koronatilskuddet som Stortinget påla regjeringen å levere kommunene. Her får vi kompensert noe av bortfallet av inntekter fra skatt og kollektivbilletter. Det er en god start, men langt fra nok. Vi får vite mer når revidert nasjonalbudsjett kommer, men det er en stund til, sier Wilhelmsen.

Hans beskjed til Stortinget og regjeringen er klar: Både Oslo og de andre kommunene trenger full kompensasjon for alle utgifter og inntektene som faller bort.

– Stortinget har også bedt regjeringen komme tilbake med en egen tiltakspakke lik den som kom under finanskrisen, der kommunene kan be om midler for å sette i gang oppgaver for å få fart på økonomien. Jeg ser ingen grunn til å vente med det, sier Wilhelmsen.

Tøffe kutt

Nå pågår jobben med å snekre sammen et svært trangt budsjett som etter alle solemerker må inneholde tøffe kutt. Og når kommunen kutter vil det igjen bety at de bestiller færre tjenester fra næringslivet, som igjen vil påvirke de private aktørene i Oslo. Wilhelmsen viser til at det internasjonale pengefondet har spådd en langvarig økonomisk nedtur som følge av koronakrisa.

LES OGSÅ: Slik er koronaeffekten på Oslo-lufta

– Det som bekymrer meg mest, som alle andre finanspolitikere i kommunene også bekymrer seg over nå, er usikkerheten. Det er krevende å vente på regjeringen for å få klarhet i hvor mye vi må kutte i budsjettene, sier Wilhelmsen.

Mer fra Dagsavisen