Innenriks

Skryter av norsk og dansk åpenhet i krisekommunikasjonen

Regjeringene i Norge og Danmark har møtt koronapandemien med åpenhet og ærlighet, skryter Kjell Løvik, som har skrevet flere bøker om krisekommunikasjon.

– Jeg er rett og slett imponert, sier Kjell Løvik til Dagsavisen. 

Han har skrevet flere bøker om informasjonsarbeid under kriser og krisekommunikasjon, og har fulgt nøye med på hvordan ulike regjeringer har gått fram den siste tida. Noen land skiller seg mer positivt ut enn andre, deriblant Norge og Danmark, mener forfatteren.

– De har vært åpne og ærlige, og nøkkelen til god kommunikasjon ligger i de to tingene. De har skapt tillit hos befolkningen, og det er neimenn ikke lett i en situasjon som dette, sier Løvik.

Løvik skryter blant annet av den norske regjeringens valg om å holde egne pressekonferanser for barn

– Det er kjempeproft. De prøver å unngå at barn blir skremt, og jeg blir veldig glad for at jeg bor i Norge. Det er fort gjort å tråkke feil, men jeg kan ikke se at de har gjort noen store blemmer, mener Løvik, og legger til at han tror folk stoler på myndighetene under utbruddet. Han roser også kommunikasjonsarbeidet til Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

OSLO, NORGE 20200415. 
Kunnskaps- og integreringsminister, Guri Melby (V) (f.v.), statsminister Erna Solberg (H),og Nikolai Langfeldt Carlsen fra NRK og som leste opp spørsmålene,  og barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) idet regjeringen holder pressekonferanse for barn
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fra venstre: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V), statsminister Erna Solberg (H), Nikolai Langfeldt Carlsen fra NRK og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på en av regjeringens pressekonferanser for barn. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) har allerede sagt at regjeringen vil granske egen innsats under koronakrisa, ifølge VG. Det er med på å vise tillit, mener Løvik, som tror det er lurt at en evaluering kommer i gang raskest mulig. Da vil det være mulig å endre kurs hvis det skulle være behov for det, fortsetter han.

Les også: Hvem skal ta regningen for koronakrisen?: Økonomer foreslår ny koronaskatt (+)

Hav av forskjell

Løvik mener han ser stor forskjell på hvordan den norske regjeringa har håndtert kommunikasjonen rundt koronaviruset, sammenlignet med etter 22. juli.

– Det er et hav av forskjell. Jeg tror ikke det er flaks, og det virker veldig gjennomtenkt. De klarer å ivareta store grupper i samfunnet, selv om det har vært noe kritikk av at det har vært for lite rettet direkte mot minoriteter, sier han.

Tidligere i april sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten at det har vært et økende antall personer med innvandrerbakgrunn som er smittet i hovedstaden. Johansen beskrev situasjonen som krevende, særlig knyttet til det å nå fram med informasjon til mennesker som kan lite norsk og bor aleine.

Les også: Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter

Flere likhetstrekk

Flere land har de siste dagene begynt med en gradvis oppmykning av enkelte koronatiltak. I Norge skal barnehagene åpne igjen mandag 20. april, mens elever på 1.- 4.-trinn skal tilbake på skolen 27. april.

I Danmark var elever på 1.-5. trinn tilbake på skolebenken 15. april, mens resten må vente til 10. mai. Torsdag ble det bestemt at flere yrkesgrupper skal få gå tilbake på jobb fra mandag, blant annet frisørsalonger, tatovører, domstoler og forskningslaboratorier, skriver NTB.

Saken fortsetter under bildet.

###

Danmarks statsminister Mette Frederiksen på skolebesøk 15. april. Foto: Philip Davali//NTB scanpix

Opposisjonen har imidlertid kritisert regjeringen til statsminister Mette Frederiksen. De mener de i større grad burde vært involvert i hvordan gjenåpningen av landet skal foregå.

– Regjeringen har stengt ned landet uten en konkret plan for hvordan det skal åpnes igjen. I dag er det pasientene som må betale prisen, skriver Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Les også: Disse korona-datoene er viktige

Skurrer i Sverige

På den andre sida av spekteret fra Norge og Danmark ligger blant andre Sverige, mener Kjell Løvik.

– Jeg er usikker på Sverige. Det skurrer i hvert fall når jeg følger med på hva de sier. Måten de har håndtert smitten kan jeg ikke si noe om, men kommunikasjonen tilsier at ikke alle stoler på myndighetene, sier han.

Tidligere i uka gikk Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ut og forsvarte landets koronastrategi, etter at 22 forskere rettet kritikk mot Folkhälsomyndigheten og regjeringen.

Forskerne tok blant annet til orde for at Sverige bør endre strategi for å bekjempe utbruddet. Tallet på døde i Sverige har passert 1.300, flere enn i de andre nordiske landene. Både Norge, Finland og Danmark har innført betydelig strengere restriksjoner enn Sverige.

Tegnell sa tirsdag blant annet at han mener den svenske strategien fremdeles fungerer. Han nektet også for at de ikke har en gjennomarbeidet strategi og påstander om at de svenske dødstallene er unøyaktige.

– Når forskere begynner å si mot ham har Tegnell et problem kommunikasjonsmessig. Det skaper tvil i befolkningen, og det skaper tvil hos meg. Smitte skaper frykt. Uansett om vi liker det eller ikke, sier Løvik. 

Les også: Löfven: Sverige har ikke tilstrekkelig beredskap

Skremt av USA

Løvik er også kritisk til krisehåndteringen i USA, der president Donald Trump blant annet har skjelt ut mediene etter rapporter om at han ignorerte koronatrusselen og var for seint ute med å iverksette tiltak. USA er nå det landet med flest bekreftede smittetilfeller i verden, ifølge Worldometers oversikt. Over 670.000 mennesker er bekreftet smittet, og over 34.000 har mistet livet.

Saken fortsetter under bildet.

WASHINGTON, DC - APRIL 15: U.S. President Donald Trump speaks during a daily briefing of the White House Coronavirus Task Force in the Rose Garden at the White House April 15, 2020 in Washington, DC. The Treasury Department has ordered the IRS to put President Trumps signature on the stimulus checks that are being sent to all Americans due to the nations shutdown due to the COVID-19 pandemic.   Alex Wong/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

USAs president Donald Trump holder daglige pressekonferanser om koronautbruddet. Foto: Alex Wong/Getty Images/NTB scanpix

– Jeg blir sjokkert når jeg hører på Trump. Kommunikasjonsmessig er det han gjør hårreisende, og måten han gjør det på er barnslig, sier Løvik. 

– Jeg tror han skremmer mange. Samtidig vil de ihuga tilhengerne støtte ham uansett. Jeg tror likevel en del vil falle av, fordi frykt gjelder foran fakta. Det er innebygd i oss. Når vi ikke er 100 prosent sikre, tror vi på det bildet vi lager selv, fortsetter han.

Les også: Trumps nye presse-sekretær avfeide koronaviruset og hevdet Obama ikke var født i USA

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen