Nyheter

Populær sommerklubb for unge seilere

Fredrikstad Seilforening kunne knapt ha ønsket seg bedre forutsetninger for sin sommerklubb på Andersens-slippen på Vikane.

- Det er helt perfekt for ungene. Det er veldig moro å se de boltre seg i sjøen og i naturen, fastslår Hanne Marie Jørstad i seilforeningen.

- Det er sunt og godt på alle måter.

To ganger i løpet av sommeren inviterer foreningen til sommerklubb. I denne uka er 42 barn i barneskolealder opp til 13 år på vannet for å lære grunnleggende seiling i Optimist-jollene - verdens mest brukte båttype i opplæringsøyemed.

- I tillegg til denne uka har vi et tilbud også like før skolestart. Vi holder på fra halv åtte på morgen til halv fem på ettermiddagen når foreldre og foresatte kommer hjem fra jobb, forteller hun.

- Et slags seile-SFO?

- Ja, det kan du godt si. Foreldrene er veldig glad ungene har et slikt tilbud når de selv ikke har ferie, påpeker hun.

Dagen starter med frokost som seg hør og bør og midtveis styres jollene inn til lunch på klubbhuset.

Erfaren trener

Frode Jørstad er hovedansvarlig når ungene er på - og noen ganger i - vannet.

- Han er sirkusdirektør, sier kona Hanne Marie med et smil.

Husbonden har vært med i både EM og VM som ung Optimist-seiler fra midt på 80-tallet.

- Jeg knivet ofte med klubbkamerat Niklas Skovly; som regel var han hakket bedre, erindrer Jørstad.

Han var også trener for de norske utøverne under OL i Beijing. Det sportslige bør således være i de aller beste hender.

- Kullseiling er populært

- Vi lærer bort det grunnleggende i seiling. Vi har hatt sommerskolene en stund nå og det er det viktigste for oss i forhold til rekruttering. Mange av de som er med kommer også på kveldstreningene, forteller Jørstad.

Fokus er på å lære å bli gladi sjø- og sjøaktiviteter. Man kan seile alene eller med en venn samt at man trener på svømme, hoppe og stupeferdigheter. Knuter og enkle sjøregler får ungene også innføring i samt masse andre aktiviteter og moto.

Seks trenere er med ungene i farvannet rundt «Kællen» i Hankøsundet. Det er smått med vind, men det er kanskje ok når man skal lære.

- Det viktigste er at de blir trygge i vannet, understreker Jørstad.

På stø kurs inn mot lunch oppfordrer treneren noen av gutta til å kullseile til ære for fotografen. De er ikke vonde å be. Sverre Kjærholm og Karl Krabberød har intet imot et bad.

- Kullseiling er populært. Det hører med og er nyttig å kunne, forklarer treneren før han legger i vei for å lage poster til seilorientering; en av mange aktiviteter på sommerklubben.

Mer fra Dagsavisen