Nyheter

Mattilsynet: – Vanskelig å sikre god dyrevelferd

Mattilsynet finner regelbrudd i nesten halvparten av tilsynssakene de oppretter i pelsdyrnæringen. De mener det er vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdretterne.

– Minkburene er for små for å gi dyrene et interessant miljø og utvikle naturlig atferd, sier seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud til NRK.

Nylig fikk en oppdretter i Rogaland en bot på 30.000 kroner etter at flere minker hadde så store sårskader at de ble avlivet på stedet.

Knævelsrud reagerer på at de fortsatt finner gårder med alvorlig skadde dyr.

– Når det har vært mye oppmerksomhet rundt sårskader hos minkdyr, så er det trist at man fortsatt finner såpass alvorlige saker, sier Knævelsrud.

Kommunikasjonssjef i Pelsdyralslaget, Guri Wormdahl, hevder på sin side at det ikke er flere regelbrudd i pelsdyrnæringen enn i andre dyrehold.

– De fleste av påtalene til Mattilsynet handler om tekniske mangler. Det går ikke på ting som bryter med den standarden norske pelsdyrbønder skal ha for å sikre god dyrevelferd, mener hun.

I høst kan framtiden til norsk pelsdyrnæring avgjøres. Da kommer stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet som avgjør om pelsdyroppdrett skal forbys eller om departementet går inn for en bærekraftig utvikling.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen