Nyheter

Nok bjørnefittepreik!

Vernepliktutvalget skulle tenke ut framtidas vernepliktsordning. De fant et forsvar som ikke takler kvinner.

Berit Puler Alle Hun Kjenner!

Nei, det er ikke en intim betroelse mellom fire øyne. Ifølge Elisabeth Løland i Kristelig Folkeparti er det en militær huskeregle. En mnemonic for våre unge kvinner og menn som skal forsvare landet.

I 2014 satte Regjeringa ned et Vernepliktsutvalg. Oppdraget var å se på vernepliktsordningen og fornye den. I går var utvalget samlet i Oslos gamle Krigsskole i kvadraturen, for å presentere sitt forslag.

Og selv om kvinners inntreden i Forsvaret nå blir et faktum som utvalget strengt tatt ikke kan gjøre noe særlig fra eller til med, brukte de mye tid på nettopp damers plass i forsvaret på framleggelsen.

Det er nemlig ikke særlig pent, det utvalget har funnet.

«Eksisterende holdninger til kvinner må gjennomgås. Det må sees kritisk på språkbruk, særlig gjelder dette en type seksualisert språkbruk som ikke hører hjemme i et moderne samfunn», skriver utvalget.

Videre: «Forsvarets utvikling av gode soldater og godt befal må inkludere forståelse for at kvinner er en styrke for avdelingene, ikke en svakhet».
Og til slutt: «For­svaret må umiddelbart sørge for at «personlig bekledning og utrustning» (PBU) og kaserneforhold (av en eller annen grunn forkorta til EBA) tilpasses økt kvinneandel.

Dette låter, for mine utrente ører, som grisekjeft. Dette utvalget er tydeligvis lei av at det finnes en lue som fortsatt kalles en «bjørnefitte».

– Er situasjonen bra nok for damer i militæret i dag?

Jeg spør utvalgsleder og Høyre-politiker Jonni Solsvik.

– Nei, smeller det kjapt tilbake.

– En av de tingene som umiddelbart må gjøres noe med, er knyttet til personlig utstyr og kasserneforhold. Vi finner ingen god forklaring på hvorfor man ikke har tatt grep for lenge siden. Det bør skje umiddelbart. Vi snakker jo her om kulturer som i generasjoner har vært mannsdominert til de grader, sier Solsvik.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide er den som har bestillt kjeften, og i går fikk hun den altså overlevert, i form av et hefte på 86 sider med anbefalinger.

– Dere får juling, jo! Kvinners stilling i Forsvaret er ikke så god som vi trodde?

– Det rapporten peker på er jo en problemstilling som Forsvaret er veldig klar over og jobber godt med. Dette er et lederspørsmål på alle nivåer, svarer Eriksen Søreide.

– Vi må ikke generalisere for mye. 90 prosent av jentene trives veldig godt i forsvaret. Men det er ikke bra nok. Ja, og vi jobber hele tiden med at dette må bli bedre.

Men det var altså ikke bare kjeft å få for ministeren. Utvalget hadde to hovedpunkter de ville endre med dagens ordning. Det er lengden på tjenesten, og hvordan reservestyrkene skal fungere.

Kort oppsummert: De har sett på muligheten for å innføre 6 eller 18 måneders verneplikt. Utvalget vil beholde 12 måneder som hovedregel, men mener 18 måneder kan være ålreit også. Og de vil gjeninnføre en repetisjonsøvelse, hvor man etter avtjent verneplikt skal bruke en eller tre uker i året i sin forsvarsgren.

Men det hadde tydeligvis gitt mersmak blant utvalgsmedlemmene. Da Jonni Solsvik skulle takke for seg hadde han bare en siste kommentar til forsvarsministeren:

– Er det flere ting du ønsker å utrede, så stiller vi opp på kort varsel.

Mer fra Dagsavisen