Nyheter

Det vakre øyeblikket da Venstres landsmøte fikk høre sannheten

Men ... er ikke vi de SNILLE, egentlig???

- HÆHÆHÆHÆH! 

Venstres landsmøtesal var stappfull. Lysene var dempet. Hundrevis av delegater hadde spist sitt gjennomstekte stykke reinsdyr og stemningen var perfekt. 

På scenen: Egon Holstad. Nordlys’ moromann skråstrek riksrefser. Han gjorde som gode talere skal: Han skjelte ut forsamlingen på en måte den elsket. Han mente Venstre var et parti av tannløse hipstere. Folk lo så de brølte. Han fortalte at Venstre burde ha blitt nedlagt allerede på 1880-tallet. Folk datt av stolen i latter.

- HOHOHOHOHO!

Hver eneste punchline, hver eneste setning etterlot Venstre-toppene hikstende i selvironisk latterkrampe. 
Og så hevdet han at Venstre tross alt holder en regjering med Frp ved makta. Og at partiet dermed er «indirekte ansvarlig for at asylsøkere kastes ut av landet som konfetti».

- ??? ...

Tre hundre Venstrefolk reiste seg halvveis i jubel og latter før de plutselig skjønte hva som var blitt sagt. Tre hundre venstrefolk satte seg ned igjen og blei veldig, veldig stille. 
Knappenål. Gulv. Lett hørbar.
Etter noen veldig lange sekunder byttet Egon tema. Og etter et par–tre vitser til var latteren, humøret og den gode stemninga tilbake. Alle var glade igjen. Asylbarna var glemt, alt var fint. 
Ett døgn tidligere hadde Trine Skei Grande holdt sin store landsmøtetale. Hun snakket lenge og vel om Grønn Vekst uten å vekke den store entusiasmen. Men den ektefølte applausen kom først da hun snakket om asylbarn. 
Ikke bare om asylbarnavtalen Venstre, KrF og regjeringen blei enige om i forrige uke. Men også om hvordan 152 barn og deres familier har fått bli i Norge siden desember. 
Gleden i salen var enorm! Tårer rant nedover kinn. Rosen ville ingen ende ta.
Så, hvorfor kunne Holstad finne på noe så slemt som å antyde at Venstre er ansvarlig for å sende ut asylbarn, når partiet selv er så stolte av sin innsats? Venstre er jo de snille her, er de ikke?
Partiet Venstre har bygd sitt selvbilde på at de får gjort mer for asylsøkere og flyktninger som samarbeidsparti til denne regjeringen, enn de kunne fått gjort med Arbeiderpartiet. Samtidig har de låst Norges mest innvandringsfiendtlige parti inn i Justisdeparte­mentets kontorer. 
Det sier seg selv at dette er et dilemma for Venstre. Og når noen påpeker det så presist som Egon gjorde lørdag, da er ikke Venstre noe frihetens parti lenger. 

Da er det nemlig strengt forbudt å le.

--

PS: Men du ... når du først er innom ... så hadde det vært kult om du leste et par saker til jeg har skrivi. Hva med for eksempel den muligens ENDA vakrere historien om hvordan Venstre greide å komme seg gjennom FEM forskjellige talerstoler før de fant en som funka, på landsmøtet sitt  (Det som var feil med Trines tale), eller den lange og nokså nørdete saken om hva et daddelvotum er! Hvordan greide du deg egentlig gjennom livet før du visste det? (Får han en daddel i fjeset). Alle sakene jeg (altså Aslak) skriver i Dagsavisen legges løpende ut på www.dagsavisen.no/enslask.

PS2: Det nøyaktige sitatet fra talen er som følger:

"Jeg liker Venstre. På papiret. Jeg tror nemlig at de fleste av dem EGENTLIG har mest lyst til å sitte i en robåt midt i Vestfjorden, ikledd praktiske klær og stilig islender, mens de strirøyker hasj med begge hendene og synger protestviser mot oljeboring i lag med Lars Bremnes, Moddi og Frederick Hauge. 

Men så er de altfor belest i eget partis historie, der ønsket om å bli det betydningsfulle partiet de var en gang på 1800-tallet overskygger fornuften, som dermed gjør at de i stedet lenker seg fast i maktmakta med Frp og indirekte pælmer asylbarn ut av landet som om det var konfetti på nyttårsaften."

DS

Mer fra Dagsavisen