Nyheter

Røpet seg i krimdokumentar

Nå klager seriefansen over nyheten om hovedpersonen Robert Durst (71) i populære «The Jinx» ble «avslørt» like før siste episode er vist på TV.

Den arresterte Robert Durst skal selv ha bedt filmskaperen Andrew Jarecki om å lage en dokumentar om ham og de tre drapssakene Durst har vært innblandet i siden hans egen kone forsvant i 1982.

Dokumentarserien «The Jinx» er en true crime-dokumentar som har fått mange fans og mye god kritikk i mange land siden premieren tidligere i vinter.

Lørdag ble det kjent at Durst var arrestert i New Orleans, kort tid før siste episode av dokumentarserien skulle vises på HBO i USA.

I «The Jinx»-finalen ble det kjent at Jarecki ved en tilfeldighet hadde oppdaget et to år gammelt lydopptak, hvor Durst snakket med seg selv for åpen mikrofon etter at filmingen var over. Her skal Durst ha sagt til seg selv at han hadde begått en feil ved å bli med på dokumentarserien og at det var han som var gjerningsmannen.

Samme dag slapp Dursts egen familie en pressemelding, hvor hans bror uttrykte lettelse over at Durst var pågrepet.

Snakkiser

Harry Hole og inspektør Foyle har fått konkurranse fra true crime-sjangeren, for nå vil krimfansen ha underholdning basert på virkelige drap og ugjerninger. Og snart kommer Orderudserien som Dagsavisen skrev om i februar.

Dokumentarer og gjenfortellinger av virkelige mordsaker og grufulle  forbrytelser er den nye internasjonale trenden innen kriminalsjangeren. Nå får kosekrim i bok og TV-format konkurranse av grusom virkelighet. Som fenger mange.

Siden i fjor høst har krimpodcasten «Serial» vært et internasjonalt fenomen, lastet ned over 68 millioner ganger på iTunes. I vinter er det dokumentarserien «The Jinx» på HBO Nordic som er snakkisen blant krimfans, bloggere anmeldere. Den handler om en amerikansk rikmann og mulig trippeldrapsmann, filmet som en fascinerende krimgåte, en TV-produksjon som har fått anmeldere til å fastslå er mer fascinerende enn TV-drama som «House of Cards». I aviser og sosiale medier i mange land er den omtalt som «den nye Serial» og serien alle bare må få med seg.  «The Jinx» får «Serial» til å fremstå som rene barnematen, har Dagbladet konkludert.

Mer TV-krim:

True crime

Anmelderkorpset som gir  «må-se»-serien «The Jinx» tommel opp framhever også  «The Staircase», en dokumentarserie som også omhandler et mystisk dødsfall, mulig drap, og det mulige justismordet som fulgte tidlig på 2000-tallet.  Da rettssaken fikk en fortsettelse, ble serien forlenget fra seks til åtte episoder i 2012.

True crime-snakkisene er alle dokumentariske, gode produksjoner som fascinerer og engasjerer, de åpner for spekulasjoner og teorier, og gjør publikum til amatørdetektiver.

Det er krimgåten som er i sentrum. At det her også er snakk om reelle kriminalsaker med virkelige drapsofre kommer mer i bakgrunnen. De pårørende til drapsofferet i «Serial»-saken har forgjeves protestert mot podcasten de mener spekulerer i deres datters tragiske død. Det har ikke forhindret produsentene bak krimpodcasten å planlegge en «Serial 2» som skal komme i løpet av året.

Dette er true crime, som har røtter i litteraturen helt tilbake til Dickens' dager, men nå har «Serial»s enorme suksess gitt den internasjonale TV-bransjen blod på tann.

Flere kanaler

I praksis betyr det større satsing på rendyrkede true crime-kanaler av typen Crime and Investigation (CI) og Investigation Discovery (ID) – TVNorges søsterkanal som bare sender serier basert på virkelighetens drap, forsvinninger, overgrep og krimgåter fra flere kontinenter. I USA skyter nå nye Justice Network og Fox Crime fart, i Europa RTL Crime og CI UK, som sender virkelige forbrytelser og mord døgnet rundt, serier med titler som «I Was Murdered», «Last Seen Alive», «Surviving Evil», «Mord i hetens øyeblikk» og «Krim fra virkeligheten». Dette er underholdning som skal gi et krimelskende publikum mer fascinerende skrekk og gru enn det krimromanene og krimseriene som går på TV hver kveld kan by på.

Programtilbudet består av  billigproduserte dramatiske rekonstruksjoner av drap, tragedier og forbrytelser med c-skuespillere. virkelige pårørende og etterforskere involvert.

TV6 sender for tida «Cold Justice», en serie som i følge omtalen har  ført til «21 arrests, 11 criminal indictments, four confessions, three guilty pleas, and three murder convictions», på to sesonger

Svenske SVT1 sender for øyeblikket en ny sesong av deres sann krim, den mindre sensasjonelt anlagte «Veckans Brott», som tar for seg svenske kriminalsaker.

Det positive med true crime-seriene, sier en rekke TV-direktører til bransjebladet TBIvision.com, er at de er billige investeringer som får gode seertall overalt.

Seernes fascinasjon for ugjerninger fra virkeligheten er universell, og en serie om drap begått i England trekker nok seere i Australia, Norge, Italia, Los Angeles og Sør-Afrika. Med høy gjenbruksverdi er true crime dermed gull verdt for en kommersiell bransje som alltid ser etter konsepter som lett krysser kulturelle barrierer og landegrenser.

Dette er de internasjonale true crime-suksessene

  • «Serial» følger journalisten Sarah Koenigs egen etterforskning av drapet på Hae Min Lee i Baltimore i 1999, som ekskjæresten Adnan Syed fikk livstid for.

Etterforskningen har vist åpenbare mangler ved både etterforskning og rettsprosess, samt at eks-kjæresten kan være utsatt for et justismord.

Familien til den drepte mener podkasten spekulerer i datterens død. I kjølvannet av Serials enorme internasjonale oppmerksomhet, har amerikansk rettsvesen avgjort at Adnan Syed får mulighet til å begjære saken gjenåpnet.

Suksessen har og ført til at en «Serial 2» er under planlegging.

  • «The Jinx». Dokumentarserie i seks deler om den rike eksentrikeren Robert Durst og hans mulige rolle i tre drapssaker fra siste 40 år. Laget av dokumentarfilmeren Andrew Jarecki.
  • «The Staircase», dokumentar om rettssaken mot forfatter Michael Peterson, mistenkt og dømt for drapet på kona Kathleen i 2001 som ble funnet død liggende nedenfor trappa i parets hjem. Laget av Oscar-vinneren Jean-Xavier de Lestrade i 2004. Serien ble forlenget med to episoder i 2012, da rettssaken fikk en fortsettelse. Saken er også dramatisert som TV-film.

Mer fra Dagsavisen