Nyheter

Iskald krim klar på NRK

Om kort tid begynner vinterens mest omtalte krimserie på NRK. «Fortitude» er det første krimdramaet som har handlingen lagt til arktiske strøk.

NRK har premiere på «Fortitude» første søndag i februar, bare to dager etter at den har verdenspremiere  på Sky Atlantic i England.

Serien i tolv deler er en ambisiøs satsing fra nevnte Sky, en forholdsvis ny  produsent av TV-drama. Dette er en ny krim i genren omtalt som nordic eller scandi noir,  lagt til et fiktivt Svalbard og «Fortitude», den nordligste byen i verden.

Det lille tettstedet går også for å være det tryggeste stedet på jord, helt til det skjer et brutalt drap der.

Mørk og mystisk

Før premieren er serien omtalt av serieskaperen Simon Donald som en Twin Peaks-aktig serie hva mystikken angår, og den arktiske rammen setter en naturlig mørk ramme for stemningen.

Drapet ryster det lille tettstedet, hvor alle innbyggerne brått blir mistenkt for ugjerningen.  Drapet avdekker i følge forhåndsomtalen en annen mørk hemmelighet i Fortitude.

På rollelista står danske Sofie Gråbøl, berømt for rollen som Sarah Lund i «Forbrytelsen», og en rekke kjente amerikanske og britiske skuespillere – Michael Gambon, StanleyTucci og Christopher Eccleston.

Ettertraktet serie

Med Arktis som en uvant og effektiv stemningssetter for serien framstår den på papiret som også som mer nordisk noir-aktig enn de internasjonale suksessene «Forbrytelsen» og «Broen».

Dermed har serien ingrediensene til en potensiell global publikumsmagnet, og NRK var blant de mange TV-selskapene i Europa og USA som sikret seg rettighetene til «Fortitude» før den var ferdig innspilt i fjor.

Sofie Gråbøl spiller den lokale guvernøren Hildur Ødegård, som er like opptatt av å finne morderen av hensyn til sikkerheten for innbyggerne som for konsekvensene det har for turisttrafikken på stedet.
Til tross for at serien foregår på Svalbard og har rollefigurer som «Markus Huseklepp» og «Drunk Norwegian» med på rollelista er det ingen norske skuespillere med.  Derimot har islandske Björn Hlynur Haraldsson har rollen som en Eric Odegard.

Den lokale politisjefen Dan Anderssen spilles av Richard Dormer, mens amerikanske Stanley Tucci er den profesjonelle (britiske) drapsetterforskeren som kommer til Fortitude for å bistå Anderssen.

Får tommel opp

Serien er laget av Simon Donald, som tidligere sto bak politidramaet «Low Winter Sun». Dette var en skuffende produksjon som ble kansellert etter en sesong.

Halvannen uke før premieren har «Fortitude» fått positiv mottakelse av de respekterte amerikanske TV-kritikerne Alan Sepinwall og Daniel Fienberg. De har sett tre episoder, og har karakteriserer serien som en ny, frisk og annerledes TV-opplevelse.

Den amerikanske TV-duoen er ikke så sikre på om de vil bli bergtatt av spørsmålet om hvem som står bak drapsgåten, men de synes den arktiske settingen gjør «Fortitude» til noe nytt og interessant innenfor krimgenren.  Særlig liker de også Michael Gambon og Stanley Tuccis prestasjoner, men mer fascinerende enn selve krimgåten i serien, finner de to kritikerne med TV-podcasten Firewall & Iceberg det interessant å skildringen av hvordan folk lever og tenker i en sivilisasjon i arktiske strøk.

Samtidig framhever TV-duoen den lekre filmingen av et eksotisk og uvant landskap i krimserien, som altså er innspilt på Island.

Mer fra Dagsavisen