Nyheter

Splittelsen øker i Ukraina

DELT: I Krims største by vender demonstrantene seg til Russland. Frykten for en dyp regional konflikt øker, etter at prorussiske demonstranter har tatt kontrollen over flere statlige bygg på Krim-halvøya.

Russiske flagg blafrer i vinden over en parlamentsbygning på Krim-halvøya, etter at en gruppe prorussiske menn brøt seg inn i bygningen natt til torsdag. De får støtte av demonstranter utenfor parlamentsbygningen i byen Simferopol, utstyrt med russiske flagg og slagord. Faren for et splittet Ukraina øker i takt med demonstrantenes sang: «Russland! Russland! Russland».

- Vi vil heller bli en del av Russland. Nå har fascister tatt over makten i Ukraina, da er det bedre for oss å snu oss til Russland, sier en kvinnelig demonstrant til BBC.

Frykter separatisme

Mens en ny midlertidig regjering er i ferd med å stables på beina i hovedstaden Kiev, er stemningen en ganske så annen i landets sørlige og østlige deler, der den russiske innflytelsen er stor. Rundt åtte millioner av Ukrainas 45 millioner innbyggere er av russisk opprinnelse, og en rekke lokalpolitikere ser nå til Russland for støtte.

Alles øyne har vært rettet mot Moskva, etter at provestlige demonstranter etter tre måneders protester, og en ukes voldelige sammenstøt, vant fram med sitt krav om et nytt lederskap i Ukraina. Nasjonalforsamlingen avsatte i forrige uke president Janukovitsj, som er på flukt, anklaget for å ha beordret massedrap på fredelige demonstranter.'

Les også:

USA advarer

Det gikk i går rykter om russisk statsborgerskap til befolkningen i de russisk-dominerte områdene. Det bringer tilbake minner om krigen mellom Russland og nabolandet Georgia i 2008. Også da delte Russland ut statsborgerskap til befolkningen i de autonome republikkene Abkhasia og Nord-Ossetia. I dag har republikkene erklært sin selvstendighet, noe Russland og en liten gruppe andre stater anerkjenner.

- Ukraina er langt viktigere for Russland enn Georgia var. Selv et splittet Ukraina er bedre for Russland enn et provestlig Ukraina, skriver George Mirsky, professor ved Institutt for verdensøkonomi i Moskva, i avisen the Financial Times.

Både EU og USA ber Russland trå varsomt. Onsdag innledet Russland en omfattende militærøvelse på grensen til Ukraina, og russiske myndigheter har gjennom hele konflikten fordømt de provestlige demonstrantene.

Les også:

Taler i dag

I går kveld bekreftet russiske kilder at ekspresident Viktor Janukovitsj oppholder seg i Russland, og at han vil holde en pressekonferanse i ettermiddag. Janukovitsj sier han fortsatt ser på seg selv som Ukrainas legitime president.

- En ekstremistisk orgie utspiller seg i gatene i mange byer. Jeg er sikker på at alle avgjørelser som blir tatt av parlamentet under disse omstendighetene er ineffektive, og ikke vil bli fulgt opp, skriver Janukovitsj i et brev til det ukrainske folk.

Janukovitsj sier han dro til Russland fordi han ble truet, og at Russland tilbød han sikkerhet.

I hovedstaden Kiev er demonstrant Anna Zagreibeina bekymret over hva Russland vil gjøre.

- Vi er så lei av alle Russlands forsøk på å blande seg inn. Russland har alltid villet ha Krim tilbake, og nå ser de en mulighet til å oppfordre til splittelse. Men folket her er villige til å slåss for å holde Russland på avstand, skriver Zagreibeina i en e-post til Dagsavisen.

Anna Zagreibeina har demonstrert på Maidan-plassen i Kiev siden midten av januar. Hun tror Ukraina vil klare å holde sammen.

- Vår største utfordring nå, er å bygge et helt nytt land, en ny nasjon, sier Zagreibeina til Dagsavisen.

Ukrainas nasjonalforsamling innsatte i går protestlederen Arsenij Jatsenjuk som ny statsminister.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen