Nyheter

Lærdal vender sakte tilbake til hverdagen

LÆRDALSBRANNEN: Tre dager etter katastrofebrannen, er beboerne i ferd med å komme tilbake til hverdagen. De fleste evakuerte har flyttet hjem igjen.

For de mellom 40 og 50 innbyggerne på Lærdalsøyri som var hardest rammet av brannen, kan det fortsatt drøye lenge før de kan flytte inn i eget hjem igjen. De aller fleste andre er nå tilbake i husene sine.

For Kolbjørn Rognes og familien var det godt å komme hjem igjen til huset som var nær ved å gå tapt i brannen natt til søndag.

- Gnistregnet sto rundt hele huset. Jeg hentet slangen og slukket det jeg kunne. Men til slutt fikk jeg beskjed om å evakuere, sier Rognes til NTB.

Les også:

Omringet av flammer

Nabobygningen til det nesten helt nye huset brant helt ned, og på andre siden brant det i gresset. Rognes var sikker på at huset fra 2011 ikke ville overleve storbrannen.

- Jeg sto litt nede i veien og trodde jeg så at flammene tok tak i garasjetaket. Jeg var sikker på at det ikke var håp. Da gikk jeg - jeg orket ikke å se huset mitt brenne ned, sier han, og skryter hemningsløst av brannmannskapene.

- De reddet huset. Da naboen sa at det fortsatt sto, svarte jeg bare «hæ?». Jeg måtte rusle ned for å se at det virkelig var sant.

Mens skoler, barnehager og offentlige institusjoner vendte tilbake til dagliglivet i går, var det bare en håndfull mennesker som fortsatt ikke hadde flyttet tilbake til husene sine.

Nå fungerer også strømforsyningen normalt, og innbyggerne trenger ikke lenger spare på strømmen.

- Vi har koblet til hovedstrømlinjene nå, og vi er ikke avhengige av generatorene, men noen av dem surrer og går fortsatt. Det er en midlertidig oppkobling som gjør at vi har bra med strøm, sier varaordfører Geir Berge Øverland.

Men for dem som bodde i de mange boligene som brant ned eller fikk store skader, går det trolig flere måneder før de har noe eget å flytte hjem til.

- Jeg har litt blandede følelser ved å flytte hjem, siden jeg ikke vet om det er noen skjulte skader på huset. Dessuten kjenner jeg jo nesten alle som mistet husene sine og tenker mye på dem, forteller Rognes.

Les også:

Gode inntrykk

Mandag besøkte statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) Lærdal. Der møtte de redningsmannskaper, sykehuspersonell og ikke minst de berørte.

Til tross for vanskelige forhold, er justisministerens inntrykk at det meste fungerte.

- De tilbakemeldingene vi har fått, viser at redningsaksjonen ble håndtert på en grei måte, og redningsmannskapene hadde de ressursene de trengte, sier Anundsen til Dagsavisen.

Selv om telenettet var nede brannatten, hadde nødetatene den kommunikasjonen de trengte seg imellom.

Store verdier

I Lærdal venter Kolbjørn Rognes nå på at forsikringsselskapets folk skal komme for å undersøke om det er noen skader på huset, som tilsynelatende har overlevd flammeinfernoet uskadd, selv om store deler av nabolaget ble flammenes rov.

Det er vanskelig å anslå hvor store verdier brannen har ødelagt, men forsikringsselskapene If og Tryg anslo mandag at skadene kunne være på over 100 millioner kroner. Og fortsatt kan tallet på totalskadde bygninger øke.

- 23 eller 24 bygninger er nedbrent. I tillegg kommer 12-13 bygninger som har fått vann- eller røykskader og er ubrukelige, sier informasjonsansvarlig Odd Helge Brugrand i Lærdal.

Han frykter at flere hus kan få status som totalskadd etter hvert som forsikringsselskapene vurderer skadene.

I går fortsatte teknikerne fra politiet å undersøke branntomten der de tror brannen startet.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen