Nyheter

Jobb på kort varsel gir helseproblemer

Blir du ofte blir kalt inn på jobb på kort varsel er du mer utsatt for stress, helseproblemer og sosiale vansker enn andre.

Dette konkluderer svenske stressforskere med. Etter å ha undersøkt skiftarbeidere innen et stort spenn av sektorer, blant annet politi, callsenter og helsevesen er forskerne fra Stockholms universitet sikre i sin sak: Vanlig dagarbeid er det aller beste både for helse og for sosialt liv. Dette framgår av forskernes rapport som nå er publisert i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. Kanskje ikke et stort sjokk, men forskernes funn viser faktisk at enkelte arbeidstidsordninger fører til store problemer i folks liv.

Arbeidstidsordningene folk opplever som mest problematisk er:

* * Arbeid på kort varsel.

* * Kort tid mellom arbeidsvakter.

* * Oppstykket arbeidsdag.

* * Mange arbeidsdager på rad.

Sosiale komplikasjoner

Det mest problematiske, ifølge undersøkelsen, er altså å måtte møte opp på arbeid på kort varsel, og forskerne mener det har en sammenheng med at innflytelse på egen arbeidstid har sammenheng med god helse.

«Kort varsel er antakelig en sosial komplikasjon av store dimensjoner. Planlegging av omgang, kurs og lignende vanskeliggjøres. Er varselet veldig kort finnes også et betydelig nivå av stress og spenning», skriver forskerne i rapporten. Michael Ingre som er en av forskerne bak rapporten mener det å vite at man kan bli kalt inn på jobb på kort varsel kan minske kvaliteten på fritiden, samt ødelegge nattesøvnen.

- Søvnen blir ikke like dyp og effektiv dersom du vet at du kan bli vekket og kalt inn til jobb, sier han. Ingre mener det er viktig at folk har innflytelse over egen arbeidstid.

- Innflytelse gjør at du kan tilpasse resten av livet ditt bedre, og det er lettere å ha et sosialt liv, sier han.

- Mange som er vikarer i mange år vil oppleve dette over lang tid: Hvilken effekt har det?

- Det er et godt spørsmål uten et entydig svar. Det avhenger av mange faktorer i vedkommendes liv og hvilken type vikariat man har. Men det er jo flere som kjenner seg tvunget til å alltid være tilgjengelig for arbeidet av økonomiske grunner, spesielt for dem som jobber skift, sier Ingre.

Negative konsekvenser

Fafo-forsker Heidi Nicolaisen viser til at arbeidsmiljølovens faktisk be­­grenser arbeidsgivers tilgang på arbeidstaker.

- I arbeidsmiljøloven er arbeidstid definert som den tida du står til arbeidsgivers disposisjon og fritid er definert som at du ikke står til disposisjon. Fritiden skal du derfor kunne bruke fritt uten å være hemmet av noe bånd på din bevegelsesfrihet. Det er en grunn til at dette er nedfelt i loven. Dersom man ofte skal bli tilkalt på kort varsel så blir skillet mellom arbeid og fritid mindre klart, sier hun. Nicolaisen mener dette er uheldig fordi det gjør det vanskelig å planlegge fritiden og vil antakelig forstyrre muligheten til å hvile.

- Hvis man jobber på denne måten vil man alltid måtte være i en form for beredskap, og dersom det er slik at man taper på å si nei til å jobbe, sitter arbeidsgiver igjen med stor grade av makt, sier hun. Heidi Nicolaisen mener at det kan være gunstig med en slik ordning for noen i en spesiell fase i livet, for eksempel studenter, men:

- Det er forbundet med negative konsekvenser over lengre tid, og man skal definitivt ikke legge opp arbeidslivet på denne måten.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Gjelder mange unge

Selv om den svenske undersøkelsen er foretatt på ansatte i en rekke sektorer, er det mye av arbeid på kort varsel særlig i som ansatt i bemanningsfirmaer.

HR-direktør i Manpower Group, Thor Simonsen, forstår godt at det å leve med en tilkallingsjobb kan virke stressende. Han understreker imidlertid at størsteparten av de mellom 6 og 7.000 ansatte i Manpower har lengre avtaler og dermed mer kontinuitet.

- Men det gjelder selvfølgelig ansatte hos oss at de kan bli ringt til og med samme dag som de skal jobbe, og da er det viktig at vi tydeliggjør for dem allerede når de er på intervju hos oss at dette kan skje, sier han. Mange av dem som jobber slik for Manpower er unge, sier han.

Lengre vikariat

- Det er også slik at de ikke jobber sånn så lenge. Og vi gjør det også sånn at de som viser interesse får lengre oppdrag, sier han.

Kommunikasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth, forteller at også hos dem jobber de fleste i lengre vikariater, men de har også oppdrag der ansatte blir ringt for å jobbe umiddelbart.

- De som jobber hos oss vil ha innflytelse på når de skal jobbe. Konsulentene våre har tatt dialog med sine medarbeidere, og snakker om når det passer, og hvor mye varsel de ønsker, sier hun, og forteller at Adeccos arbeidere er svært forskjellige.

Trygghetssøkende

- Noen er mer trygghetssøkende enn andre og trenger mye forutsigbarhet, og da er ikke denne typen jobb noe for dem. Andre synes det er helt greit, så lenge de vet at de sannsynligvis får jobb når de ønsker. Og mange synes det er greit i en kortere periode, selv om de på sikt ønsker seg mer stabilitet, sier hun, og legger til at denne typen jobb for de fleste vil være å foretrekke framfor arbeidsledighet.

- Det er også en belastning, og vil ofte være det reelle alternativet. Selv om vi har et godt arbeidsmarked i Norge, er det viktig å huske at det allikevel er en del som opplever at det er vanskelig å få en fast jobb eller lange engasjement, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen