Økning i flåttbårne sykdommer og magesjau

Koronatiltakene har ført til at færre blir rammet av smittsomme sykdommer, men sommertallene for flåttbåren borreliose og «magesjau» er likevel økende.

I første halvdel av juli ble det meldt om 597 tilfeller av andre smittsomme sykdommer enn covid-19 – noe som er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet.

Blant annet har det vært en betydelig nedgang i antall meldte tilfeller av mat- og vannbårne infeksjoner under koronapandemien. Men siden begynnelse av juni har FHI imidlertid sett en gradvis økning.

– Dette er ikke uventet. Flere mat- og vannbårne sykdommer har ofte en topp om sommeren, sier overlege Siri Helene Hauge ved FHI.

Samtidig er den flåttbårne sykdommen borreliose den eneste med flere tilfeller hittil i år sammenlignet med fjoråret. Fra 1. januar til 15. juli ble det meldt om 172 tilfeller, mot 137 i 2019. Det tilsvarer en økning på 26 prosent.

– I første halvår av 2020 har mange vært mer ute i skog og mark enn tidligere, og flere enn tidligere har da kunnet bli eksponert for flått. Det er ikke uventet å se en effekt på sykdomsstatistikken på bakgrunn av dette, sier Hauge.

(©NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.