Viken

- Gir gode muligheter til mange

Østfold har lavest lærlingedekning i landet. Det kan regjeringas nye forslag få slutt på.

- Et fornuftig tiltak som vil gi mange gode muligheter, mener rørleggerlærling Ole Martin B. Andersen.

Han viser oss rundt i en kjeller på Melløs i Moss, hvor han har lagt nye rør i et rom som etter hvert skal bli et bad. Foreløpig er det bare betong, verktøy og materialer å se. Et og annet plastrør stikker opp fra gulvet. 21-åringen peker og forklarer.

- Jeg jobber her alene hver dag, men så kommer det noen innom en gang om dagen for å sjekke at ikke alt går helt skeis, sier han spøkefullt.

 

Ikke frivillig

Det var tirsdag denne uka at regjeringen la fram forslag om at det ikke lenger skal være frivillig for bedrifter å ha lærlinger. Dersom rikspolitikerne får det som de vil, skal alle bedrifter som leverer oppdrag til det offentlige, ha minst én lærling med på laget.

Andersen var selv tidlig ute og fikk utplassering hos firmaet Bravida allerede i andreklasse på videregående skole. Da ble veien inn i bedriften som lærling, mye enklere.

- Vi har denne ordningen med utplassering fordi det gjør det lettere for bedriften og arbeidstakerne å bli kjent og vite om en lærlingplass senere er aktuelt eller ikke, sier avdelingssjef i Bravida Moss, Trond Jønvåg.

Han forteller at han hvert år har minst to lærlinger. Akkurat nå har han tre. På hans avdeling er det samlet sett 19 arbeidstakere.

- Jeg tror regjeringens forslag er bra. Ikke bare får flere mulighet til å få læreplass, men arbeidet man gjør for det offentlige er ofte større prosjekter enn det vi vanligvis jobber med. Da får vi øvd oss på den industrielle biten av faget, som å jobbe med gass, sprinkleranlegg og slike ting som man normalt sett ikke har i private hjem. Vi får lært mer av faget vårt, sier Andersen.

 

Jumboplass

I Østfold får bare om lag halvparten, nærmere bestemt 54,8 prosent, av dem som har søkt, tilbud om læreplass. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet, som ble publisert for få dager siden.

Den lave lærlingedekningen plasserer Østfold helt nederst på landsstatistikken. Best klarer Oslo seg (81,2 prosent dekning), tett etterfulgt av Rogaland (80 prosent).

Inger-Christin Torp (Ap), fylkesvaraordfører i Østfold og tidligere leder av Opplæring-, kultur- og helsekomiteen i fylkeskommunen, forteller at fylket allerede ser til Oslo for å bli bedre. Hun hilser regjeringens nye forslag velkommen.

- Det er veldig, veldig bra at de foreslår dette. Vi praktiserer lignende i Østfold allerede, men vi vil bli enda bedre. Hvis regjeringen sier minimum én lærling per kontrakt, kan vi si mer, sier Torp.

Hun påpeker også at det er viktig å sørge for at bedriftene ikke bare er godkjente lærebedrifter, men at de faktisk tar inn lærlinger.

- Østfold har som mål å ha full lærlingedekning innen høsten 2016. Dette er et viktig skritt i den retningen, sier fylkespolitikeren.

 

- Håper flere følger på

Espen N. Evensen, regiondirektør i NHO Østfold, mener det nye regelforslaget vil kunne ha positiv effekt på konkurransen mellom bedriftene.

- Denne regelen blir på en måte det samme som et HMS-krav; alle må ha det i bunnen. Det betyr at bedriftene ikke kan by så lavt som de tidligere har kunnet, og det er positivt, sier han.

Evensen mener det er bra at staten går foran og «bruker innkjøpsmakten sin til å sette krav til at lærlinger skal inngå i kontraktene».

- Vi håper det smitter over på andre sektorer, for dette er nødvendig for å stimulere lærlingetettheten blant de største aktørene i næringslivet, sier Evensen.

Mer fra Dagsavisen