Rygge

- Blir neppe avklart nå

STATSBUDSJETTET: 
Ingjerd Schou (H) forventer ikke at regjeringen vil ha plass til Rygge Beredskapssenter i årets statsbudsjett.

Stortingsrepresentanten fra Østfold har lenge vært en forkjemper for å få på plass Rygge Beredskapssenter.

Prosjektet ønsker å samle alle nødetatene på ett sted, hvor de kan trene og dele kompetanse. Målet er å bedre beredskapen i østlandsområdet.

Mer til helikopterbasene

Så langt er det blitt kjent at regjeringen vil sette av 32,6 millioner kroner til helikopterberedskapen på blant annet Rygge. Målet er å få ned responstida til Forsvarets helikoptre fra to timer til én.

- Det er kjempeviktig for Forsvaret, for politiet og for den samlede beredskapen, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun røpet budsjettlekkasjen på NRK.

Pengene skal blant annet gå til døgnbemanning på helikopterbasene.

- Er dette en forsmak av hva som kommer til Rygge, Schou?

- Nei, helikopterstøtten er nok det største og viktigste vi får se fra statsbudsjettet når det gjelder Rygge flystasjon. Jeg forventer ikke at det blir avklart noe beredskapssenter nå, selv om jeg gjerne skulle ønske det.

Hun mener styrkingen av helikopterberedskapen skjer utelukkende som en konsekvens av 22. juli-kommisjonens rapport, som blant annet konkluderte med at responstida til nødetatene ikke var god nok.

- Støtten til helikopterbasen vil nok gagne et eventuelt beredskapssenter på sikt, men den står på egne bein.

Får trolig et «ja» senere

Svein Holtan, prosjektleder for Rygge beredskapssenter, uttalte til Dagsavisen Moss Dagblad i sommer at han ventet i spenning på årets budsjettforslag.

- Jeg vil bli positivt overrasket hvis de beslutter noe allerede da, men jeg tror de vil si at de har behov for et beredskapssenter. Da vil vi være godt på vei, sa han.

Det tror ikke Schou er tilfellet:

- Jeg forventer at regjeringen sier ja til at man trenger å samle alle instanser på ett sted, men jeg tror ikke det skjer i statsbudsjettet.

Dersom regjeringen ser behovet for et beredskapssenter en gang i framtida er det ikke gitt at det havner på Rygge. Holtan mener derimot at de er den beste kandidaten.

- Ja, absolutt. Vi har de aller beste forutsetningene.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen