Nyheter

Albykafeen åpner 4. juni

- Vi skal åpne den nye Albykafeen fredag 4. juni, sier daglig leder Ottar Grønvold.

På grunn av smittevernsituasjonen er tidligere datoer blitt skjøvet på, og ekteparet Nanna og Ottar Grønvold vil nå være sikre på at det ikke blir en nedstengning kort tid etter åpningen. Nå ser smittesituasjonen i Moss lysere ut enn på lenge. I perioden 14.-25. mai er det kun registrert to smittetilfeller i byen, og den siste registreringen var onsdag 19. mai. Samtidig blir stadig flere mossinger vaksinert. Pr. tirsdag 25. mai er 8.506 mossinger blitt fullvaksinert, og det i alt satt 25.684 vaksinedoser.

– Det er en fin utvikling når det gjelder covid-19, og nå virker det trygt å åpne, sier en forventningsfull Ottar Grønvold.

Ny glassvegg

Det er mange turgåere i traktene rundt Alby, og Ottar Grønvold forteller at det stadig er folk på dørene som lurer på når kafeen åpner. Gjenåpningen har også vært etterlyst av flere på sosiale medier.

– Det er et godt tegn at publikum ønsker at vi skal åpne. Vi setter pris på interessen, og vi er i rute med å sette i stand lokalene. Den store endringen i kafélokalene er at det er satt inn en stor glassvegg ut mot sjøen. Det gjør lokalene lysere, og gir kafégjestene en fin utsikt.

35 ansatte

Staben er klar til innsats, og det er ansatt 35 personer. Hovedsakelig skoleelever og studenter som kommer til å jobbe deltid. Det store innrykket vil ventelig komme i helgene, og da må vi være godt bemannet, sier Grønvold.

Han regner med å holde åpent sju dager i uka i sommermånedene.

– Men vi få litt erfaring på hvordan det vil fungere i praksis, og hvor stor etterspørselen er på hverdagene før vi tar en endelig avgjørelse, sier Ottar Grønvold.

Albykringle og lune salater

Både Ottar og Nanna Grønvold skal jobbe i kafeen, og vil lokke gjestene med Albykringle og lune salater. I tillegg til åpne sandwicher, boller og annet bakverk. De regner med stor tilstrømning når årets Momentum-utstilling kommer i gang fra lørdag 12. juni.

Momentum

Momentum 11 har fått det spesielle navnet «House of Commons», og det vil være 27 utøverne og utøverkollektiver som kommer til å presentere sine kunstprosjekter i Galleri F 15 og en rekke andre steder på Jeløy, i Moss sentrum og i Oslofjorden.

Momentumbiennalen ble etablert 1998, og har utviklet seg til å bli en av Norges mest prestisjetunge arenaer for norsk og nordisk samtidskunst.

Kurator for House of Commons er Théo-Mario Coppola, mens Håkon Lillegraven er tilknyttet kurator.


Alby og Galleri F15

  • Alby gård er den eldste gården på Jeløy, med røtter tilbake til vikingtida.
  • Skipsreder Biørn Biørnstad arvet Alby etter en tante i 1943.
  • Biørn Biørnstad overdro Alby gård til Moss kommune i 1963, og ga sin kunstsamling til kommunen.
  • Galleri F 15 er et kunstgalleri for formidling av samtidskunst på Jeløya i Moss.
  • Institusjonen ble opprettet av Lars og Niels Brandstrup i 1966.
  • Det var ektefellen til Lars, Ellen Brandstrup, som komponerte, bakte og serverte Albykringla til publikum på Alby-kafeen.


---