Nyheter

Italiensk kurator til Momentum 2021

Italieneren Théo-Mario Coppola bor og virker i Frankrike , og er nå utnevnt til kurator for den ellevte MOMENTUM-biennalen på Jeløy i 2021.

Bilde 1 av 2

Théo-Mario Coppola er internasjonal kjent kurator og kunstskribent. I en pressemelding fra Galleri F15 beskrives hans virksomhet som « ... karakterisert av kuratoriell empati og aktivisme». Théo-Mario Coppola har tidligere vært undervisnings- og forskningsstipendiat ved Sciences Po i Toulouse. Han grunnla og kuraterte HOTEL EUROPA, en årlig serie med utstillinger og programmer. Théo-Mario Coppola skal samarbeide med Håkon Lillegraven, som er tilknyttet kurator for MOMENTUM 2021.

House of Commons

Neste års MOMENTUM-biennale har fått tittelen House of Commons. Momentum ble etablert i 1998, og er blitt anerkjent som en viktig arena for samtidskunst, både i Norge og i internasjonale kunstmiljøer. Biennalen i 2021 vil bli arrangert av Galleri F 15 på Jeløy i Moss.
Finansielle problemer gjorde at Momentum tidlig på 2000-tallet ble arrangert med ujevne mellomrom. Dette er nå et tilbakelagt stadium.
– Utgangspunktet for House of Commons er at vi trenger et paradigmeskifte for å endre hvordan nåværende og historiske former for herredømme gjennom kapitalisme, kolonialisme, rasisme, patriarkalisme og kjønnsnormativitet påvirker livene våre. House of Commons vil derfor bli bygget på samhørighet. Ved å plassere fellesskapet i sentrum, vil det fungere som et felles livsrom for utstilling, forskning og kunnskap, sier informasjonskonsulent i Galleri F15, Simen Østad.

– Gleder oss

Direktør Dag Aak Sveinar i Galleri F 15 gleder seg enormt til å arbeide sammen med kurator Théo-Mario Coppola.
– MOMENTUM 11 vil gå eksistensielt til verks for å fortelle hvor vi står, hvem vi er og hva vi gjør. Ved å gjøre det sammen, vil vi fokusere på vår felles fremtid, sier Dag Aak Sveinar.

Han understreker at MOMENTUM 11 markerer et nytt stadium i biennalens historie, ettersom de fleste arrangementer og utstillinger nå vil finne sted på Jeløya.
- Flyttingen gir MOMENTUM en mulighet til å tre i et nærere forhold til naturen og bli en katalysator for endring, sier han. Detaljert program for biennalen vil bli kunngjort på et senere tidspunkt.

Litt om Théo-Mario Coppola

Théo-Mario Coppola er kurator og kunstskribent. Han har tidligere vært undervisnings- og forskningsstipendiat ved Sciences Po i Toulouse. Han grunnla og kuraterte HOTEL EUROPA, en årlig serie med utstillinger og programmer (Vilnius i 2017, Brussel i 2018 og Tbilisi i 2019). I 2017–2018 var han kunstnerisk leder for Primo Piano og Intermezzo i Paris og ledet det felles residency- og utstillingsprogrammet deres. I 2018 var han kurator for den tredje utgaven av Nuit Blanche kunstfestival i Villa Medici i Roma. Hans kritiske tekster og anmeldelser er blitt publisert i tidsskrifter og nettmagasiner, blant annet Flash Art og Antidote.

Håkon Lillegraven er tilknyttet kurator

Håkon Lillegraven er kurator, skribent og kunstformidler. Han er utdannet ved Central Saint Martins og har utført kuratoriell forskning og prosjekter ved kunstinstitusjoner og på nettbaserte plattformer i London, blant annet Art Night Open-programmet, In formation-programmet ved Institute of Contemporary Arts og Off Site Project. Håkon Lillegraven var assisterende kurator for osloBIENNALEN First Edition i 2018–2020 og er nå formidlingsansvarlig på Fotogalleriet i Oslo.