Nyheter

Nå blir det asfalt på Røed-veien

– Endelig kan jeg få utbedret gårdsveien opp til Røed Gård. Jeg er glad for at fornuften seiret, sier gårdseier Hans Thorer Mamen.

– Jeg trodde ikke at det var nødvendig å søke om å få asfaltere denne veien. Vi har 100.000 besøkende i året, og svært mange har klaget på veistandarden fra Albyalléen opp til gården vår. Vi har 25 virksomheter, 35 arbeidsplasser, et bildegalleri og flere arrangementer i normale år. Alt dette trekker folk til Røed.
For sikkerhets skyld søkte vi likevel kommunen om å få asfaltere, og ble unektelig overrasket da vi fikk avslag, sier Hans Thorer Mamen.
Søknaden ble sendt 14. oktober 2020.

Nei fra tilsynsutvalget

Saken ble behandlet i tilsynsutvalget for Søndre Jeløy landskapsvernområde, og et enstemmig tilsynsutvalg falt ned på at det ikke burde innvilges dispensasjon fra verneforskriften for å asfaltere gårdsveien. Bakgrunnen var at asfaltering av alleen vil kunne påvirke natur- og kulturlandskapet negativt, og at alleen ville mistet sin autentisitet. Hans Thorer Mamen klaget, og la fram en del tilleggsopplysninger for Moss kommune. Men klagen ble ikke tatt til følge av kommunens administrasjon.
Saken ble deretter løftet til politisk behandling i hovedutvalget for Landbruk, samferdsel, natur og miljø, og ble behandlet onsdag 27. januar.

Enstemmighet

I denne type saker har partiene ofte gjort seg opp en mening i forkant, og det skjer sjelden at politikerne endrer standpunkt underveis i møtene. Denne gang lyttet politikerne til hverandre, og beveget seg gradvis over til et enstemmig vedtak til fordel for å støtte klagen til Hans Thorer Mamen. Da kommunedirektøren opprettholdt sin innstilling om å avslå klagen, og ville sende den videre til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse, så overprøvde politikerne denne innstillingen.
Arnfinn Andersen (KrF) viste til den store aktiviteten på Røed Gård, og all trafikken dette medførte. Han tok opp spørsmålet om at det kunne dannes presedens hvis Mamen fikk medhold om asfaltering. Andersen slo fast at denne gården er helt særegen, slik at spørsmål om presedens ikke blir aktuelt. Høyre fremmet forslag om at «klagen tas til følge». Per Gunnar Brandstorp (H) roste Hans Thorer Mamens innsats for gjøre Moss attraktiv både for byens innbyggere og for turister.
Både Moss Rødt og Moss MDG viste til at det hadde vært en vanskelig behandling i egne partier. Men både Ann May Noomi Martinsen (Rødt) og utvalgsleder Benedicte Lund (MDG) støttet til slutt Høyres forslag.

Landskapsvern

Hans Thorer Mamen er glad, men ikke overrasket over at han fikk politisk medhold på klagen sin.
– Vi gjør det vi kan for å ta vare på landskapet. Men en asfaltert vei fører ikke til en negativ påvirkning av natur- og kulturlandskapet. Kommunen har selv asfaltert en sykkelsti langs Albyalleen, og deler av den går over vår eiendom. Vi bidrar til det kulturelle mangfoldet i Moss kommune, og er blitt premiert med både kulturpris og Mossianna-pris. Både vårt publikum og alle dem som har sitt daglige virke på Røed Gård har klaget på den dårlige veistandarden opp til selve gården. Kostnadene til vedlikehold av grusveien er også   formidable.
Jeg synes at dette har vært en altfor lang prosess, men nå ser vi framover. Nå skal fremkommeligheten bli langt bedre, lover Hans Thorer Mamen.

Mer fra Dagsavisen