Nyheter

Nyåpning av Albykafeen i 2021- lover å ha Albykringla på menyen

– Det vil bli servert Albykringle når vi åpner en ny kafé, lover ekteparet Nanna og Ottar Grønvold. De skal overta driften av kafeen på Alby, og håper på en åpning rundt påsketider neste år.

Ottar Grønvold vokste opp i Bråtengata på Jeløy, og spilte fotball for Sprint Jeløy tidlig på 2000-tallet. Etter den tid har han flyttet flere ganger, hovedsakelig for å bo på samme sted der familiekonsernet BIT Norge AS har åpnet nye kafeer. Selskapet har blant annet kafévirksomhet i Oslo og på Gardermoen. Det siste halvåret har ekteparet Grønvold bodd på Jessheim for å drifte kafeen på flyplassen. Otta Grønvold var mye på Alby i oppveksten, og nå skal han og ektefellen Nanna drive kafeen, som er nært tilknyttet Galleri F15.

Ga seg i sommer

I sommer var det slutt på kafédriften for Toril Hellebergshaugen og Mette Grobstok Andersen. Da hadde de drevet Albykafeen i 16 år.
– I august gikk vi ut i sosiale medier, og søkte etter nye drivere. Vi fikk inn åtte søkere, og inviterte seks av dem til å presentere sine konsepter. I tett samarbeid med Galleri F15 ble det bestemt å jobbe videre med to av interessentene. Det endte med at vi valgte Nanna og Ottar Grønvold, som har konsernet BIT Norge AS i ryggen. Dette er et kaféselskap med en årlig omsetning på mer enn 100 millioner kroner. Eierne har solid erfaring og kunnskap om kafédrift, forteller daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom.
Det blir MKE som juridisk skal stå som utleier til Alby Kafe AS. Tidligere var det Galleri F15 som hadde denne rollen.
MKE blir dermed også ansvarlig for byggets kvalitet, vedlikehold og tekniske løsninger. Tidshorisonten for arbeidet med å forandre lokalene er foreløpig satt til påsken i 2021.
– Men det er mye usikkerhet rundt byggevirksomheten, så vi kan ikke love at den tidsfristen holder, sier Bengt Olimb.

Stor glassvegg

De nye kafédriverne ønsker å lage mest mulig åpne løsninger, og det skal også søkes om å få satt inn en stor glass-vegg på den siden som vender ut mot sjøen.
– Dette skal bli en nordisk og koselig kafé. Vi skal ikke ta med oss BIT-konseptet til Alby. Det er meningen å lage en kafé som tar vare på tradisjonene i bygget, men vi vil også forsøke å sette vårt eget særpreg på stedet. Menyen er ikke klar ennå, men vi har fått løfte om å få bruke resepten på Albykringla.
– Det er Galleri F15 som har rettighetene til den resepten, og den er også patentbeskyttet, skyter Dag Aak Sveinar inn. Han er daglig leder på Galleri F15. Han forteller at det er svært viktig for galleriet å ha en seriøs kafédrift i bygget.
– Det er kombinasjonen kunst, natur og kafé som er suksessformelen, og vi er glade for å få inn ekteparet Grønvold, sier Dag Aak Sveinar.
Både Nanna og Ottar Grønvold skal jobbe på kafeen, og de regner med å være åtte ansatte på heltid og åtte på deltid.
– Vi har gjort en del research, og ser forskjeller på publikumstilstrømningen. Det vil få betydning for hvordan vi legger opp driften, sier Ottar Grønvold.

---

Alby og Galleri F15

  • Alby gård er den eldste gården på Jeløy, med røtter tilbake til vikingtida.
  • Skipsreder Biørn Biørnstad arvet Alby etter en tante i 1943.
  • Han overdro Alby gård til Moss kommune i 1963, og ga sin kunstsamling til kommunen.
  • Galleri F 15 er et kunstgalleri for formidling av samtidskunst på Jeløya i Moss.
  • Institusjonen ble opprettet av Lars og Niels Brandstrup i 1966.
  • Det var ektefellen til Lars, Ellen Brandstrup, som komponerte, bakte og serverte Albykringla til publikum på Alby-kafeen.

---

Mer fra Dagsavisen