Nyheter

– Man kan vel si vi er et slags indie-hus for litteratur

De store bokhandlerkjedene står for størsteparten av boksalget i Norge. Men noen butikker står imot kjedepresset. Audiatur bokhandel i Moss er en av dem.

Bilde 1 av 4

– Hele vår innsats er først og fremst ment som et korrektiv til kjedene, sier Martin Sørhaug til Dagsavisen, som gjennom en serie intervjuer med uavhengige bokhandlere har satt søkelyset på dem som går mot strømmen.

Sørhaug driver Audiatur bokhandel i Moss, et idealistisk prosjekt med mål om å løfte fram nisje- og faglitteratur som ikke nødvendigvis får så mye oppmerksomhet i media og de større bokhandlene.

– Det har lenge vært vanskelig for små aktører å få solgt sine bøker inn i landets bokhandler, særlig etter hvert som kjedene fikk større plass og strengere innkjøpskriterier. Da mente vi det var rom for en aktør som jobbet for de små forlagene. Det har vært et av våre viktigste formål, sier han.

LES OGSÅ: Norges eneste barnebokhandel skaper leseglede for de minste

Fra festival til bokhandel

Audiatur ble etablert som en ren nettbokhandel i 2007, og var opprinnelig et barn av poesifestivalen med samme navn med base i Bergen. I 2009 flyttet butikken inn i kulturhuset House of Foundation i Moss, hvor de har holdt til siden. Her har butikken funnet sin nisje innenfor sjangre som samtidspoesi og humanistisk og samfunnsvitenskapelig faglitteratur.

– Og så har vi alle de store norske tidsskriftene. Gjerne i et strekk fra 80-tallet og fram til i dag. Her finnes det jo masse fine tekster som dessverre fort blir glemt, og som vi ønsker å løfte fram, sier han og legger til at det er en viktig motivasjon å kunne fremme eldre utgivelser og fullstendige forfatterskap.

– Bøker forsvinner fort og dette ønsker vi å motvirke. For eksempel ved å ha alle utgivelsene til Ole Robert Sunde stående i hylla. I en vanlig butikk forsvinner jo en utgivelse ofte etter to år, men vi ønsker å følge hele forfatterskapene. De er viktig for oss.

Overskuddet fra salget føres tilbake til arbeidet med poesifestivalen i Bergen og andre samarbeidsprosjekter, med mål om å bringe norsk litteratur i kontakt med utenlandske litterære og filosofiske strømninger.

LES OGSÅ: Optimistisk bokhandler:– Nordmenn leser som aldri før

Žižek på laget

Som en del av dette prosjektet har Audiatur engasjert en rekke «gjesteredaktører» til å skrive omtaler av bøkene på butikkens nettside. Blant de mest profilerte skribentene finnes navn som Slavoj Zizek og den italienske filosofen Franco Berardi.

– Vi ville tidlig at bokhandelen skulle være mer enn bare en salgskanal, og med omtalene håper vi å kunne være en aktiv del av den pågående samtalen om litteratur.

Foruten bokhandelen driver Sørhaug også to forlag under auditaur-paraplyen med et særlig fokus på skandinavisk poesi og smalere faglitteratur.

– Også planlegger vi å ha en del arrangementer og lanseringer i tida framover. Man kan vel si at vi er et slags indie-hus for litteratur.

LES OGSÅ: Tilbyr Camus og Prøysen langs motorveien

– En takknemlig jobb

Selv om Sørhaug er åpen om at norske bokhandler går en vanskelig framtid i møte, er han lite bekymret for Audiatur-prosjektets framtid. Med lave driftskostnader og interesse fra lokalmiljøet, omtaler han det som en takknemlig jobb å drive butikken i Moss.

– Selv om vi kanskje holder til litt utenfor kjernen av der hvor mange innenfor vår målgruppe holder til, ser vi først og fremst at vi klarer å skape en positiv økonomi med litt egeninnsats og promotering, sier han.

– Men snittet her i Østfold er like så litteraturinteressert som i Oslo og Bergen. I tillegg kommer det jevnlig bokhandelturister fra andre byer som gjerne bruker god tid i butikken og kjøper med seg flere titler.

For øyeblikket jobber Audiutur med å revitalisere både nettsiden og den fysiske butikken. Ifølge Sørhaug har butikken et ønske om å kunne fungere som et korrektiv til de større kjedene i mange år framover.

– Samtidig skal du ikke undervurdere verdien av de små kjedestyrte nærbokhandlene i distriktene som også er under hardt press for tida. I det hele tatt må man bare sette pris på all innsatsen hver bokhandel legger inn, avslutter han.

LES OGSÅ: – Mange tror at tittelen «bokhandel» innebærer at man har alt annet enn bøker

---

Uavhengige bokhandlere

  • Bokhandlerbransjen er hardt rammet av koronakrisen og mye av salget er blitt skjøvet over på nett. De uavhengige bokhandlerne har måttet finne nye løsninger for å holde hjulene i gang. Dette er de bokhandlerne Dagsavisen har besøkt tidligere i denne serien:
  • ▪ Svovel Fabrikk og Butikk, barnebokhandel i Oslo (15. august)
  • ▪ Arbeidernes Antikvariat, Oslo (7. august)
  • ▪ Høvik Bokhandel, Bærum (1. august)
  • ▪ Bislet Bok, Oslo (27. juli)

---

Mer fra Dagsavisen