Kultur

Høvik Bokhandel: Camus og Prøysen langs motorveien

De store bokhandlerkjedene står for størsteparten av boksalget i Norge. Men noen butikker står imot kjedepresset. Hvorfor, spør vi i Dagsavisens sommerserie. Hanne Bakken i Høvik bokhandel mener det er positivt å være litt motstrøms.

– Vi håndplukker omtrent hvert eneste lille kort vi selger, sier Hanne Bakken. Hun driver Høvik Bok og Papirhandel, den eneste kjedeuavhengige bokhandelen i Asker og Bærum.

– Det er klart vi har litt dårligere betingelser i forhold til kjedene, men så kan vi jo velge fritt. Det er ingen som bestemmer noe som helst.

Les også: Små bokhandler finner sin nisje i nærmiljøet

Først ute med Prøysen

Butikken ble grunnlagt i 1939 av August Johan Vig, og var i starten både bokhandel og forlag.

– Faktisk var Vigs forlag det første til å gi ut Prøysen, forteller Bakken begeistret.

– Også var han den første som utga Camus på norsk, noe som er ekstra morsomt i disse dager, fortsetter Bakken og peker på koronavårens bestselger, Albert Camus’ «Pesten», som står utstilt ved kassa.

Selv om forlagsvirksomheten for lengst har blitt lagt ned, er den romslige bokhandelen like ved E18 fortsatt en viktig kulturinstitusjon i området. I samarbeid med Høvik bibliotek arrangerer butikken forfattertreff og lesesirkler.

Ifølge Bakken blir arrangementene godt mottatt i lokalmiljøet.

– Den forrige lesesirkelen måtte vi dele opp i to grupper, da vi hadde så mange påmeldte, sier hun.

Les også: Bokanmeldelse: Tom Egeland: "Kongen"

– Ribba for puslespill

Onsdag denne uka meldte Budstikka at butikken så langt har opplevd en økning i salget på 45 prosent opp mot fjoråret. Foruten den økte interessen for bøker, trekker Bakken fram butikkens beliggenhet og et uventet behov for skrivesaker i bærumsområdet denne våren, som årsaker til økningen.

Teksten fortsetter under bildet av Hanne Bakken. 

Høvik Bokhandel. Høvik, 2020. Til bokhandlerserien.

Foto: Mina B. Ræge

– Jeg tror nok folk synes det var litt tryggere å komme hit, da vi ligger litt utenfor allfarvei, sier hun.

– I tillegg selger vi jo vanligvis veldig lite skoleutstyr, siden Bærum har nettbrett-skoler. Men i hjemmeskoleperioden så vi at folk plutselig hadde behov for kladdebøker og penner igjen.

– Og puslespill, legger Bakken til.

– Vi hadde så mange spørsmål etter puslespill at vi til slutt var helt ribba.

Les også: Anmeldelse: Agota Kristof: Trilogi: En historie om overlevelse

Motstrøms

Bakken har vært inn og ut av butikken i nærmere 30 år. I 2005 tok hun over sjappa fra sin mor, som hadde holdt fortet siden 1996.

I dag er hun den eneste fulltidsansatte i den lille bedriften med til sammen fire medarbeidere. I en kommune hvor mesteparten av detaljhandelen foregår i kjøpesentre, håper hun å kunne være et alternativ for dem som ønsker en annen butikkopplevelse.

– Det er jo flust av storsentre her. Da er det fint at vi kan være litt motstrøms. Jeg tror egentlig det er ganske mange her som ønsker seg nettopp dette.

– Har dere en gjennomsnittskunde?

– Det er vanskelig å si, men en litteraturinteressert kvinne på mellom 40 og 60 år, synes jeg er de vi har mest av. Men vi holder også til i et område med en høy andel av akademikere og folk som leser en del. Så det er nok et godt miljø for litteratur her.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen