Nyheter

En annerledes feiring

Årets russ har ikke kunnet dra på skolen i russedress, arrangert russetog eller rullet natten lang på en normal måte. Men det ble en etterlengtet feiring til slutt.

Koronakrisen har hatt en stor innvirkning på nordmenns hverdag. Men særlig for én del av befolkningen ble ikke våren som planlagt. Årets russ har ikke kunnet dra på skolen i russedress, arrangert russetog eller rullet natten lang på en normal måte. Og det er nok mange barn som er skuffet over å ikke ha mottatt noen russekort i år.

– Gjort en kjempeinnsats for å hindre smittespredning

2020 har riktignok vært et spesielt år. Det virker som at årets russ har håndhevet FHIs smittevernregler på en ansvarlig måte, og skapt mindre bråk enn andre russekull de siste årene.

– Mitt inntrykk er at russen har gjort en kjempeinnsats for å hindre smittespredning. Så vidt jeg vet, er det ingen smittetilfeller som kan knyttes til russefeiringen. Selv om russetiden ikke ble slik mange hadde håpet på, kan årets russ være stolte av at de har bidratt til å forebygge sykdomstilfeller, forteller kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Godt samarbeid mellom russestyret, politiet og skolene

Russestyret har fra første dag hatt et tett samarbeid med politiet og mosseskolene. Da russestyret innså at koronakrisen kom til å vare langt over mai, ble det bestemt russen og skolene imellom at russetiden skulle forskyves. Det har resultert i at feiringen i stor grad har blitt gjennomført etter 17. mai.

– Korona-russen har tatt sin del av ansvaret i den nasjonale dugnaden. De har tilpasset feiringen og funnet kreative løsninger, for eksempel med koronavennlige russeknuter. Jeg er stolt av årets russekull, skryter Sigrid Sandvand, rektor ved Malakoff videregående skole.

Russen høster også skryt fra politiet:

– Det har vært lite tull med årets russekull. Det har vært noe tilfeller knyttet til støy, spesielt på Tronvik, men ellers har det vært mindre slossing og klager enn vanlig. Vi har også hatt god kommunikasjon med årets russestyre, og kommer til å fortsette med dette neste år, sier Kristoffer Haakonsen, leder for nærpolitiseksjonen i Moss.

Det ble mye moro likevel. Fra venstre: Ane Ingeborg Wehn, Engla Wiberg Aldar, Anniken Sopp, Katinka Ellingsen, Mathilde Sundt og Martine Thue Hofsten

Fra venstre: Ane Ingeborg Wehn, Engla Wiberg Aldar, Anniken Sopp, Katinka Ellingsen, Mathilde Sundt og Martine Thue Hofsten. Foto: Privat 

Annerledes, men festlig

Russepresident Ane Ingeborg Wehn oppsummerer russetiden med å gi sine medruss godord for å ha fulgt myndighetenes råd:

– Jeg synes at russen i Moss har vært bevisste på alvorligheten av situasjonen. Russetiden ble veldig forskjellig fra det vi trodde at den skulle bli, og kanskje litt mindre sosial. Men det har, til tross for omstendighetene, vært en morsom tid. Jeg har heller ikke hørt om noen episoder hvor politiet har måttet gripe inn på grunn av brudd på smittevernreglene.

Wehn forteller videre at det ikke har blitt like mye festing som en vanlig russetid, noe som har resultert i mer fokus på skole. Medruss Fredrik Rebo Rosenberg er enig:

– Vi har fått russefeiringen vår uten fysisk skole eller eksamen, samtidig som vi har hatt et godt digitalt opplegg. Det har også vært annerledes på den måten at det ikke har vært noen konkret tidsperiode. Dermed har vi kunnet feire godt uten å ødelegge karakterene våre. Alt i alt har det vært en fin tid, sier Rosenberg.

– Til syvende og sist tror jeg at vi har klart å tilpasse oss situasjonen. Og jeg er ganske sikker på at denne russetiden har vært like bra som en normalisert russetid, avslutter Wehn.

Moss Dagblad gjør leseren oppmerksom på at journalisten er i slekt med en av kildene i saken.

Mer fra Dagsavisen