Nyheter

Beskyldninger mot en advokat-kollega i kjølvannet av Halstein Sjølie-saken

Situasjonen rundt advokat Halstein Sjølies hotell-eventyr tok en ny vending onsdag denne uken. I en e-post fra hotellinvestor Ola Moe blir det påstått at advokat Bjørn Haugen har bekreftet at Halstein Sjølie hadde finansiering til å kunne kjøpe flere hotell. – Det er helt feil, sier Bjørn Haugen.

Bakgrunnen for denne saken er at advokat Halstein Sjølie i Advokathuset Liljedahl DA har kjøpt flere såkalte «kulturhotell» ulike steder i landet. For de fleste hotellene er det Ola Moe som har vært selger. Han påberoper seg at han ikke har fått oppgjør, og i en e-post beskylder han Sjølie for bedrageri. Advokat Halstein Sjølie er satt under forvaltning av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Finanstilsynet har vedtatt at alle hans eiendomsmeglingsoppdrag skal avvikles.

– Oppfattet det som konkrete trusler

Siden Ola Moe ikke får sitt økonomiske oppgjør fra Halstein Sjølie, involverer han nå Advokathuset Liljedahl DA, først og fremst ved advokat Bjørn Haugen.

Jeg ble fryktelig lei meg da disse beskyldningene ble lansert; først på telefon fra Ola Moe på onsdag formiddag. Deretter i en e-post fra samme mann. Jeg oppfattet at Ola Moe kom med konkrete trusler i telefonsamtalen, kombinert med at han var en aktiv offiser. Jeg spurte han derfor om "han truet meg". Dette medførte deretter denne e-posten. Fra min side har jeg understreket overfor hotellinvestoren at Advokathuset Liljedahl DA kun er et driftsselskap. Innenfor dette driftsselskapet driver hver enkelt advokat sin egen advokatpraksis. Ingen av oss andre er involvert i Halstein Sjølies hotellvirksomhet, sier advokat Bjørn Haugen.

LES OGSÅ: – Det kom som lyn fra klar himmel (DA+)

###

«Du vet du er medskyldig»

Haugen viser blant annet til følgende avsnitt fra Ola Moes e-post: «Vi sitter ikke med hendene i fanget og lar deg slette dine spor. At du føler det som en trussel sier vel litt om at du føler skoen trykker fordi du vet du er medskyldig. At du forsøker å «inkriminere» meg ved å si at jeg «truer» deg er totalt motbydelig. Nå får du jammen stå for dine handlinger og ikke slå tilbake på uærlig vis. Jeg er forsvarsmann, aktiv offiser og har høy sikkerhetsklarering. Du og dere er ikke akkurat verdt å kaste bort mitt øvrige liv på, så du kan bare legge bort hersketeknikkene dine først som sist, og heller tenke på hva du har skapt av skade for familiemennesker rundt deg».

Når Ola Moe skriver et brev, der han mer enn antyder at jeg er involvert i Halstein Sjølies kjøp av hoteller, og samtidig fremhever at han er forsvarsmann og offiser, så virker det langt sterkere enn trusler jeg har mottatt tidligere. Denne e-posten er adressert til meg, men med kopi til alle som har sitt arbeidsforhold i Advokathuset Liljedahl. Det er skremmende, sier Bjørn Haugen.

Sjølie benekter Haugen-involvering

Han forteller at politiet er blitt orientert om denne e-posten.
Har du gått til politianmeldelse?
 Nei, ikke foreløpig, sier Bjørn Haugen.
Ola Moe skriver at han har skriftlig dokumentasjon på at du har bekreftet at Sjølie hadde finansiering til å kjøpe hotellene til Ola Moe. Har du sett dette dokumentet?
Nei. Jeg vet ikke hvilket dokument Ola Moe sikter til, svarer Haugen.

Advokat Halstein Sjølie forteller at Bjørn Haugen ikke på noen måte er involvert i hotellkjøpene, heller ikke med noe dokument, slik Ola Moe påstår.

Ønsker å gå til anmeldelse mot Sjølie

Ola Moe er blitt orientert om at Dagsavisen Moss Dagblad har fått tilgang på e-posten som er adressert til Bjørn Haugen, med kopi til de øvrige ansatte i advokathuset. Han ønsker ikke at det skal siteres fra denne mailen. Han vil heller ikke kommentere den offentlig.

Da Dagsavisen Moss Dagblad kontaktet Ola Moe torsdag formiddag, lovte han å ringe tilbake. I stedet for å ringe, sendte han en e-post. I denne e-posten retter han beskyldninger mot Halstein Sjølie, og anklager ham for lovbrudd. Noe han er klar for å anmelde til politiet.

Han skriver også: «Nå blir det spennende å se hvor involvert Advokathuset Liljedahl DA har vært.»

Nekter å svare

Siden Ola Moe ikke ville bli intervjuet på telefon, har Dagsavisen Moss Dagblad stilt ham følgende spørsmål i en e-post:

  1. Har du skriftlig dokumentasjon på at Advokathuset Liljedahl DA har bekreftet at Halstein Sjølie har finansiering for kjøp av hotellene?
  2. Hvor stort beløp mener du at Sjølie har svindlet deg for?
  3. Er disse forholdene politianmeldt?
  4. Advokat Bjørn Haugen oppfatter noen avsnitt i den omtalte e-posten som trusler. Hva er din kommentar til det?

Ola Moe ønsker ikke å besvare disse spørsmålene.

---

Dette er saken

  • ▪ Advokat Halstein Sjølie fra Moss er satt under forvaltning av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.
  • ▪ Finanstilsynet har vedtatt at alle hans eiendomsmeglingsoppdrag skal avvikles.
  • ▪ 15 millioner kroner er forsvunnet fra Halstein Sjølies klientkonto.
  • ▪ Halstein Sjølie har kjøpt fire hoteller av Ola Moe.
  • ▪ Ett av dem, Morgedal hotell, ble begjært konkurs i høst, og begjæringen var til behandling i Vest Telemark tingrett 19. september i år. Da fikk Halstein Sjølie en betalingsutsettelse, mot at han betaler inn 50.000 kroner hver 14. dag, inntil gjelden på 481.493 kroner er nedbetalt. Saksøker er Skatteetaten.
  • ▪ Halstein Sjølie er betraktet som en samfunnssstøtte i Moss. I 1993-1997 var han vararepresentant på Stortinget for KrF. Ved forrige lokalvalg stilte han for Høyre. Sjølie er også styreleder i Østfoldmuseene, og er profilert innen eiendomsbransjen i Moss.

---

Mer fra Dagsavisen