Nyheter

Setter Østfold på scenekunst-kartet

Linn Olsen (40) startet karrieren som ballettdansende 6-åring, og har siden inntatt de store nasjonale scenene som regissør og koreograf. Nå kan mossingen ende opp med Østfoldprisen 2018.

– Jeg elsker jobben min, og å bidra til å skape diskusjon og et frirom i hverdagen. At noen mener jeg fortjener Østfoldprisen for dette gjør meg litt målløs. Det betyr veldig mye, fastslår Linn Olsen (40).

Det er publikum som avgjør hvem som vinner Østfold fylkeskommunes hederspris for 2018 gjennom en nettavstemning, og fram mot fristen mandag 12. november presenterer Dagsavisen de fire finalistene.

Olsen har drevet med scenekunst nesten hele livet – først som danser og skuespiller, senere som regissør og koreograf. Og det var i hjembyen Moss det hele startet.

– Som mange andre, begynte jeg med ballett som 6-åring, og etter det har det egentlig gått i ett. Det ble mer og mer teater, og da jeg var 18–19 år skjønte jeg at jeg ikke hadde noe annet valg. Dette er ikke bare en jobb, men en del av meg og noe jeg må gjøre for å leve, sier hun.

Les også: Miljøforkjemper tildelt Østfoldprisen 2017

Tok steget ut

Lokalt har hun vært aktiv både på scenen og i kulissene i det lokale teatermiljøet ved Gimle kulturhus og Parkteatret i en årrekke.

– Å jobbe med barn og unge her i Moss i over ti år, og følge utviklingen i det lokale teatermiljøet, som virkelig har blomstret, har også betydd mye for meg. Det har vært veldig godt å vokse opp her, med et så levende kulturelt miljø.

I 2014 tok karrieren en ny vending da hun fikk regissere musikalen «Billy Elliot» ved Folketeateret i Oslo.

– Det er en forestilling jeg har vært veldig glad i fra jeg så filmen, så det var en historie jeg kjente godt. Jeg skulle egentlig være regiassistent, men fikk en telefon en onsdag kveld om å steppe inn som regissør. Dagen etter skulle jeg i møte med alle rundt produksjonen, og det var bare to måneder igjen til premieren, minnes Olsen.

Les også: Rekordmange nominert til Østfoldprisen

Avbrøt mammaperm

Senere har hun regissert flere store publikumssuksesser, blant annet «Mary Poppins» ved samme scene.

– Det var med «Billy Elliot» det tok av, men det er ingenting som har kommet gratis, og jeg har nesten aldri fri. Det er litt rart som 40-åring å se tilbake på alle de store produksjonene jeg allerede har fått gjøre, og om noen hadde sagt til meg da jeg var 18 år at det var sånn det skulle bli, hadde jeg aldri trodd på det, sier Olsen.

Nylig kom hun hjem til Moss etter et opphold i Bergen, der hun har hatt regi og koreografi på «Folk og røvere i Kardemomme by» ved Den Nationale Scene.

– Jeg måtte avbryte mammapermisjonen for denne jobben, så nå skal jeg nyte tida med min lille datter en stund framover, smiler den travle regissøren.

– Ydmyk og beæret

For sitt brennende scenekunst-engasjement er Olsen nå én av fire finalister til Østfold fylkeskommunes hederspris for 2018 (se de tre andre i faktaboks).

– Jeg blir veldig ydmyk når jeg ser hvem jeg er nominert sammen med. Vi holder alle på med forskjellige ting, men jeg er likevel beæret over å bli trukket fram i denne sammenhengen.

– Det er også en anerkjennelse av viktigheten av kulturlivet. I et samfunn med så mye press og stress, særlig for barn og unge, er det viktig med disse pusterommene en konsert eller teaterforestilling gir, slutter Olsen.

Mer fra Dagsavisen