Nyheter

– Må ta barnefattigdom på alvor

I juni fikk Moss Rødt gjennomslag i bystyret for at barnetrygd ikke skal regnes som inntekt for dem som også får sosialstønad. Nå kan sammenslåingen med Rygge kommune sette en stopper for tiltaket mot barnefattigdom.

Av Paul Norberg

– Jeg er redd for at denne positive ordningen for barnefamilier i Moss skal forsvinne igjen. Det vil være å ta fra de mest sårbare nok et håp om en litt bedre livssituasjon. Det var leit at Rygge-politikerne ikke fulgte opp mossevedtaket, og jeg håper inderlig at Moss bystyre forlenger sitt vedtak, sier Cecilie Aas Roos (bildet) i organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe».

– Politikerne må se på menneskene, ikke bare pengesekken. De må ikke ta håpet fra de mest sårbare i samfunnet, sier Cecilie Aas Roos i organisasjonen "Hjelp oss å hjelpe".

Kald skulder

Da Finn A. Jensen (KrF) nylig fremmet et forslag for Rygge kommunestyre om at barnetrygd ikke skal regnes inn som inntekt for mottakere av sosialhjelp, ble han møtt med en kald skulder.

– Kommunens egen beregning viser at en slik ordning vil beløpe seg til omkring 300.000 kroner. Dette betyr lite for kommuneøkonomien, men kan bety en stor forskjell for dem det gjelder, sier Jensen, som kun fikk støtte fra SV.

BAKGRUNN: Barnetrygden i Moss skal ikke lenger føres som inntekt

I sitt svar til Jensen, sa ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) at dagens ordning hos Nav Rygge er forsvarlig. Hun viste også til at ordningen i Moss vil koste 6–7 millioner kroner årlig, og når nye Moss kommune blir etablert vil kostnadene beløpe seg til 10 millioner.

Skartlien er også leder for Fellesnemnda Moss Rygge. På spørsmål om hun tror at ordningen vil falle bort i Moss, svarer hun:

– Jeg kan naturligvis ikke svare for hva Moss bystyre vil vedta i sitt budsjett. Men det er viktig å harmonisere ulike ordninger i Moss og Rygge, og jeg tror at andre ordninger kan være mer målrettet for å hindre barnefattigdom. Det er ikke sikkert at mer penger til foreldrene kommer barna til gode.

– Hvilke tiltak er aktuelle?

– Vi kan legge til rette for ulike gratis tilbud om aktiviteter. Det kan gis konkret økonomisk støtte til kontingentbetaling i foreninger. Det kan legges opp til at barn kan få eller bytte til seg sportsutstyr. Sammen med Fylkesmannen, Nav og BUF-etat og noen andre kommuner, er Rygge kommune med i et pilotprosjekt for å komme fram til virkemidler mot barnefattigdom, svarer Skartlien.

– Frustrert

Finn A. Jensen er frustrert og skuffet over Aps holdning.

– Å fjerne barnetrygden fra inntekten til dem som mottar sosialhjelp, er det minste Rygge kommune kan gjøre for å bøte litt på barnefattigdommen. Og jeg tolker ordførerens svar slik at ordningen som ble vedtatt i juni i år, nå står i fare for å bli skjøvet ut av Mossebudsjettet for 2019, sier han.

– Jeg kan ikke huske at barnefattigdom er satt på den politiske dagsorden så lenge jeg har vært politisk aktiv i Rygge. Jeg ville ha trodd at i alle fall Ap ville ha vist solidaritet med de mest sårbare gruppene i vårt lokalsamfunn, og gitt sin støtte til denne ordningen.

– Gir du nå opp muligheten for å få flertall for forslaget ditt?

– Nei. Jeg kommer til å fremme det som et konkret innspill til budsjettet for 2019. Ideelt sett bør Stortinget lage felles retningslinjer for hele landet, og bevilge penger til kommunene. Men inntil det skjer, bør vi gjøre det som er mulig for å bekjempe barnefattigdommen lokalt, mener Jensen.

– Budsjettet

Gruppeleder Shakeel Rehman i Moss Ap vil ikke forskuttere noe om en videreføring av barnetrygdordningen som ble vedtatt i juni.

– Arbeiderpartiet er svært opptatt av å bekjempe barnefattigdom, og det politiske signalet er at vi skal holde fast ved ordningen om at barnetrygd ikke skal legges til inntekten for sosialhjelpsmottakere. Nå jobber rådmannen intens med å forme et ansvarlig budsjett for 2019, og vi er nødt til å se på helheten i budsjettet før vi tar konkret stilling til de enkelte postene, sier Rehman.

-  Vi skal slåss

Kommunestyrerepresentant Remi Sølvberg (Rødt) er derimot glassklar i sin vurdering:

– Det var Rødt som kjempet gjennom forslaget om å fjerne den gamle, usosiale måten å beregne barnetrygden på. Ved slutten av året har en del familier fått nyte godt av denne ordningen i noen måneder. Disse familiene må få en forutsigbar livssituasjon, og det vil være horribelt å frata dem de ekstra kronene etter mindre enn et halvt år. Jeg kan love at vi skal slåss for at junivedtaket blir videreført i 2019-budsjettet, sier Sølvberg.

Mer fra Dagsavisen