Nyheter

Hadde panoramautsikt til skogbrannen på Røysåsen i Moss

Marita Thon kunne se flammene bare noen hundre meter fra hjemmet sitt. Hun ble én av mange mossinger som ble berørt av skogbrannen natt til onsdag.

1 av 0

Thon bor i Rådyrveien, tett opp mot Røysåsen, hvor brannen herjet.

Hun har en terrasse på et lite fjell i hagen. Derfra kunne hun se hvordan flammene nådde over tretoppene på Røysåsen og gnist dalte ned fra fjellet.

På grunn av vindretningen slapp hun å evakuere, og fikk heller ikke noen røyklukt i hjemmet. Mange av hennes naboer var ikke like heldige.

– Jeg var egentlig forberedt på å evakuere. I så fall ville jeg sende bort moren min og barna mine, og blitt igjen med dyra. Vi har to katter og en hund, forteller hun.

Var våken hele natten

Barna måtte hun vekke i 02.00-tida, for å fortelle dem om at det brant like i nærheten.

– Datteren min på åtte år ble veldig redd, og det skjønner jeg godt, forteller Thon.

Hun fikk beskjed av politiet om at familien måtte være påkledd og klare til å dra på kort varsel, i tilfelle vinden skulle snu. Det slapp hun. Likevel ble det lite søvn den natten.

– Jeg sovnet ikke før klokken 07.00, sier hun.

Dette bildet tok Marita Thon fra hjemmet sitt kort tid etter at brannen oppsto.

Kjempet gjennom natten

Brannen brøt ut sent tirsdag kveld i åssiden mellom Røysåsen og jernbanelinja ved Sandbukta i Moss. Politiet estimerte samme natt at det brant i et område på rundt 15.000 kvadratmeter.

Et titalls brannmenn kjempet mot flammene gjennom natten. En av utfordringene de hadde var sterk vind. Den gjorde at skogbrannen spredte seg i retning mot bebyggelsen. Brannvesenet klarte dog å forhindre at brannen fikk fortsette over åskammen og ned mot boligområdet.

Både lokalt mannskap fra Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB) og Follo brannvesen deltok i slokningsarbeidet. De fikk også hjelp fra politihelikopteret, som var utstyrt med et IR-kamera. Onsdag morgen var også et skogbrannhelikopter og mannskaper fra Sivilforsvaret på plass.

Mange ble evakuert

På grunn av vinden ble det tidlig besluttet å evakuere rundt 100 boliger i området. Flere i nærområdet valgte også å evakuere på eget initiativ.

De som ikke hadde noe sted å dra, fikk tilbud om å møte opp ved Mossehallen for å få hjelp av kommunen til å finne hotellrom eller annen, midlertidig husly. Onsdag morgen var rundt 150 personer fordelt på 50 husstander fortsatt evakuert, ifølge det lokale brannvesenet.

Som følge av brannen ble togtrafikken på Østfoldbanen stengt mellom Moss og Vestby.

LES OGSÅ: De evakuerte etter skogbrannen i Moss får flytte hjem

Brant fortsatt dagen derpå

Brannmester Thomas Bjølseth styrte slokningsarbeidet onsdag.

Han skryter av jobben kollegaene hans gjorde natten før. De klarte som nevnt å hindre at brannen fikk spredd seg ned til nabolaget, som ligger rett nedenfor åsen.

– Vi håper på hjelp fra regnet i dag, men er forberedt på å bli her lenge. Det brenner fortsatt litt noen steder, men vi har kontroll, sa han onsdag formiddag.