Nyheter

Vil ha Bane Nor-sak behandlet i Fellesnemnda

– Bane Nor-saken dreier seg om beløp mellom 120 til 150 millioner kroner. Det er klart at den må realitetsbehandles i Fellesnemnda for Moss og Rygge, sier Eirik Tveiten (R).

Han begrunner det i at det er nedfelt i vedtektene for Fellesnemnda for nye Moss kommune at saker som har «vesentlig økonomiske konsekvenser for den nye kommunen» skal delegeres, slik at Fellesnemnda får vedtaksmyndighet.

Her holder det ikke at dagens bystyre gjør vedtak og at Rygges representanter ikke får et ord med i laget, mener Tveiten.

130 millioner

I korte trekk handler saken om at politikerne i Moss får mandat til å kreve nær 130 millioner kroner i en garantert minstesum for eiendommer som Bane Nor trenger for å fullføre byggingen av nytt jernbanespor og togstasjon i Moss. Eiendommene er i hovedsak lokalisert i området Nyquistbyen, Kransen og Kleberget. Eiendommene forvaltes delvis av kommunens avdeling for plan, miljø og teknisk og delvis av MKEiendom. Hittil har kommunen ikke mottatt et fullstendig tilbud fra Bane Nor.

I tirsdagens formannskapsmøte er målet å få en politisk forankring for å kunne gå videre med klare økonomiske krav overfor Bane Nor. Eirik Tveiten kan ikke regne med å få flertall for å sende saken over til Fellesnemnda. Verken Ap eller Høyre vil støtte hans forslag. Så langt er bare Frp på glid.

– Når vi nå kun er halvannet år fra en sammenslåing av Moss og Rygge, er det viktig at saker av denne dimensjonen kommer opp i Fellesnemnda. Det er i første rekke nødvendig å få reist saken, bli informert og i tillegg kunne stille spørsmål om hvordan Nye Moss skal forholde seg til konflikten mellom Bane Nor og Moss kommune, sier gruppeleder Anne Bramo (Frp).

– Bør saken også realitetsbehandles i Fellesnemnda?

– Jeg er usikker på om det er nødvendig nå. Men det skal bystyregruppa vår vurdere før formannskapsmøtet.

Skjønnsretten

Ryggeordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) leder Fellesnemnda. Hun mener dette er en sak det må orienteres om i nemndas møte 5. juni, etter at formannskapet har unnagjort sitt møte.

– Når vi får en bred orientering blir det anledning til å stille spørsmål om den kommende prosessen for å sikre økonomien overfor Bane Nor. Men siden dette er en sak hvor administrasjonen i Moss trenger politisk forankring fra bystyret, blir det feil å gjennomføre politisk realitetsbehandling i nemnda, sier hun.

Skartlien mener det blir flere anledninger til å debattere saken i tida som kommer.

– Saken kommer til å ende i skjønnsretten. Og det kan jo ta en tid før det skjer, mener hun.

Eirik Tveiten er fornøyd med at saken kommer til orientering i nemnda, men ikke med at den unntas fra politisk behandling. Han er også uenig i rådmannens forslag til erstatningssum overfor Bane Nor.

– Rådmannen vil kun kreve 73 millioner for en rekke eiendommer som er taksert til nær 92 millioner. Her må vi stå fast på 100 prosent dekning. Det totale kravet må derfor være 147 millioner, mener Tveiten.

Mer fra Dagsavisen