Nyheter

Mosserockere med «Nattens dronning»

«Alt var mye bedre under krigen» sang Ole Paus for noen år siden. Dette stemmer ikke når det gjelder Mosserocken. Aldri har mangfold og kvalitet vært bedre enn nå. "Høytrykk" er et ikke alt for gammelt band som nå er ute med mini album nr. 2.

"NATTENS DRONNING" - ANMELDELSE: FRANK BERGFLØDT:
Fortsatt er det også mulig å finne trådene tilbake til da rocken var ung og trivdes på Blinken under Rådhusbrua i Moss. Grånende menn fra den tiden holder fortsatt plekter og mikrofonstativ i bevegelse. Senere på 80 tallet hevdet ubekrefta rykter at Moss var Norges hovedstad for garasjerock. I dag har Moss en flåte band spredd utover et stort landskap innen sekkebetegnelsen rock. Med noen solide skulderklapp til Dahlmanns og Death By Unga Bunga fra Little Steven har fått bekreftelse på at Mosserocken ikke er bra til å være fra Moss, ikke bra til å være norsk, men rett og slett bare bra uten forbehold.

Ikke nostalgisk trip

Høytrykk er et ikke alt for gammelt band som er ute med mini album nr. 2. I motsetning til det første som bare finnes på streaming tjenestene blir Nattens Dronning også utgitt i et lite eksklusivt antall håndfast plast pakket i et hefte med tekster, bakgrunn osv. Hvor i landskapet befinner de seg? Tror jeg må bevege meg ut av Moss for å finne referanser. Tekstene handler om levd liv fra den tiden hvor byen var tett befolket med byorginaler på godt og vondt. Mange av dem også gitt liv i historiene til Moss Dagblad-legenden frank «Montanus» Berg. Likevel er mange allmenngyldige langt utover Moss og Østfold fordi enhver by hadde og har f.eks. «nattens dronninger». En kvart bitter å stå opp på er riktignok byttet ut med en «friskmelding» for de som lever i skyggene et stykke unna gatelysene. Nattens Dronning  er ingen romantisk nostalgisk trip. «På tie jeg tar ut tenna, sånn at jeg kan gjøre meg fortjent til å tjene penga» sier sitt. En rolig låt og hvor vokalist og låtskriver Harry Sørensen i enkelte fraseringer kan minne om Bjølsen Valsemølles (Soria Moria) Trond Ingebretsen. De hadde også lokale tekster med stedsnavn osv. fra Oslo, men som likevel hadde gyldighet og traff et stort publikum langt utenfor Oslo. I Østfold beveger Onkel Tuka og Henning Kvitnes seg til tider i samme landskapet. Liker du en eller alle nevnte er det en stor mulighet for at Nattens Dronning er noe du bør høre og vil like. Sangen er varsomt fargelagt med koring, gitar og orgel. En fargelegging du kanskje ikke hører så godt ved første gjennomspilling, men hadde savnet desto sterkere hvis den falt bort.

"Slåss for Moss"

Mini albumets (15 min) øvrige 3 låter er «Bare Mas» som er en tilsynelatende lett sang, men med en alvorlig undertone og tekst.  Makt og tvang innen psykiatrien. Med mange års arbeid innen psykiatri har Harry Sørensen solid bakgrunn for egne meninger. Derimot er Slåss For Moss det nærmeste du finner ren nostalgi. Minnene fra den gang Moss i forhold til innbyggertallet var en av Nord Europas største industribyer og de store arbeidsplassene som Moss Glassverk, Peterson og Værven levde i beste velgående. Undertegnede vaklet selv inn på skeivgåtte platå sko på sistnevnte arbeidsplass. I likhet med de andre store arbeidsplassene var Værven bemannet av menn som bar klengenavn. Spurte noen etter noen med døpenavnet kunne de godt bli møtt med «nei han jobber ikke her» tiltrås for at vedkommende hadde vært der en mannsalder. Dette fører meg over til siste sporet Gamle Moss. Den var for meg og sikkert mange andre hoved sangen på det første mini albumet. Et lurt trekk å inkludere den her for alle oss som fortsatt liker at musikken vi ønsker finnes i håndfaste formater. Gamle Moss handler om livet til bl.a. Johan Sjokoladen og Karl Under Brua. Korte karakteristikker som forteller mer enn ordene. En rolig låt med en stigning og intensitet du husker. Kan sammenlignes litt med de «monumentale» sangene du finner fra 70 tallet til i dag på alle progg album med respekt for seg sjæl.

Krevende format

Høytrykk er en trio som er et krevende format i rockesammenheng. Liten mulighet for å hvile seg på de andre og med fare for at musikken kan virke tynn eller bli oppstykket. Harry Sørensen på gitar og vokal er nevnt. Per Harald Vold bass/kor og Bjørn-Tore Karlsen trommer/kor er dyktige musikere som er sterkt medskyldig i at Høytrykk lyder så tett og samspilt som de gjør ikke minst live.  Onsdag 30. august 2017 har du anledning til å sjekke det ut. Da holder Høytrykk en gratis lanseringskonsert adresse 4sound Stordahl. Stedet som for Mosserocken er mer en institusjon enn en helt vanlig musikk forretning.

Mer fra Dagsavisen