Nyheter

Summing på Torget

Moss har en humleplan og ønsker å gi det viktige insektet boltreplass og bedre livsvilkår.

Bilde 1 av 2

Barnehagebarn fra Ørejordet barnehage plantet tirsdag såkalte humlevennlige blomster på Kirketorget i Moss. Barna har siden påske passet på og stelt med blomstene i barnehagen.

– Hvis vi ikke hadde hatt humler, så hadde vi ikke hatt frukt, sier barna.

En viktig rolle

Målet med prosjektet er å gi humler og andre pollinerende insekter gode livsvilkår for at de kan overleve og utføre den viktige rollen som vedlikeholdere av økosystemet og kulturlandskapet.

Moss kommune ønsker i den sammenheng å bidra med flere humlevennlige arealer i byen, så de kan klare seg gjennom hele livsløpet fra mars til oktober, da de igjen entrer vinterdvalen.

Miljørådgiver Cecilie Kildahl er ansvarlig for prosjektet, og sier at kommunen har laget en omfattende plan.

– Planen går ut å skjøtte områdene i kommunen og tenke mer bevisst på at humler og villbier trenger en viss type planter for å holde hele sesongen gjennom, sier Kildahl.

– Vi må ta vare på pollineringsinsektene våre, og humla er jo et av dem som er truet, sier miljørådgiveren.

Truede arter

Det finnes i dag 35 ulike humlearter i Norge, men tre av artene er truet. Det dreier seg om slåttehumle, kløverhumle og lundgjøkhumle.

– Det er problem at mangfoldet er truet. En av de viktigste årsakene til det er at det moderne landbruket er mye mer effektivt i sin kantslått. Det eliminerer rett og slett maten til humlene, sier Kildahl.

Kløver, blåklokke, bringebær, selje og lyng er viktige kilder til mat for humlene.

Bestøver planter

Humlene bestøver mange plantearter gjennom sine pollinerende egenskaper, noe som er viktig for plantenes utbredelse. I tillegg til å bestøve frukt og bær, sprer humlene også plantenes pollenkorn og gener rundt i naturen.

Nær 90 prosent av alle ville blomsterplanter i verden blir pollinert av insekter, noe som er helt avgjørende for at økosystemene skal fungere optimalt.

Faktisk er hele en tredel av verdens matvareproduksjon avhengig av disse pollinerende insekter.

Øke bevisstheten

Moss kommune ønsker, i tillegg til å plante ut humlevennlige planter og tilrettelegge med slått i landbruket, også å øke bevisstheten hos byens innbyggere. De oppfordrer alle til å plante sine egne humlevennlige balkonger eller blomsterkasser i hagene.

Gøy med humler

Barna i Ørejordet barnehage har snakket mye om humler den siste tida og har lært seg mye om hvorfor humlen er så viktig for både mennesker og natur. De er slett ikke redde for å bli stukket og ser snarere på humlene som menneskets venn.

– Humlene er viktige for oss for at vi skal få oss mat, sier Vilde (5).

– Hva har vært det gøyeste med dette prosjektet?

– Det var gøy å plante ut blomstene. Og så var det gøy å snakke om humler. Også leke, da, sier Vilde, og løper i retning lekeapparatene.

Mer fra Dagsavisen