Nyheter

IT-satsing i Moss endrer arkivloven

Moss kommune har vært pionerer i det offentlige Norge ved å ta i bruk avanserte skytjenester for lagring av data og drift av IT-systemer. Gjennom sitt prosjekt har kommunen også vært pådrivere for å få endret arkivloven.

Tirsdag var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på besøk for å få en orientering om IT-­prosjektet. Han roste Moss kommune for å gå i bresjen for moderne og effektive IT-løsninger.

IT-sjef i Moss kommune, Grete Rosendal, fortalte om hvordan de startet opp så tidlig som i 2009, og banet vei for en effektiv og kvalitetssikker IT-tjeneste, basert på en sky-løsning fra Microsoft. Dette er et   digitalt verktøy, hvor datalagringen skjer på servere i utlandet. Dermed spares det serverkapasitet internt i kommunen, samtidig som det legges til rette for en overgang til papirløse arkiver.

– Systemet er kostnadseffektivt og fleksibelt. Samtidig har kommunen jobbet tett sammen med Datatilsynet for å ivareta personsikkerhet når systemet brukes blant annet i helsesektoren.
Erfaringene fra prosjektet i Moss er blitt brukt som utgangspunkt for å endre den norske arkivloven.

– Arkivloven er laget for papiralderen, og er overmoden for revisjon. Høringsfristen var 15. januar. Nå bearbeides høringsresultatene, og i den nye lovteksten legges det til rette for digital lagring, som også kan skje på servere utenlands, sier Jan Tore Sanner.

Det er også en del skepsis mot å lovfeste arkivlagring utenfor landets grenser. Thomas Sødring er arkivekspert og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. På nettstedet digi.no etterlyser han en mekanisme eller avgrensning som kan hindre snoking i norske arkiver hvis de flyttes fra norsk jord. Han viser til varsleren Edwards Snowdon, som avslørte etterretningstjenesters masseovervåkning av data som er lagret i nettskyer.

– Skal vi bare stole på IT-giganter som Microsoft, Google og Amazon, spør han.

Mer fra Dagsavisen