Nyheter

Fest på hjemmebane

The Irish Vikings spiller alltid i kilt

Bilde 1 av 4

Navn: Jo Torgar Guttu (48)

Aktuell: Konseptmaker, bassist og «høvding» i bandet The Irish Vikings

Bandet har tiårsjubileum denne helgen og feirer på hjemmebane i Elverum i dag, og Øre Villa Kro i morgen.

Hvem er The Irish Vikings?

– Bandet ble lagd som et showkonsept for ti år siden. Det spiller ingen rolle hvem som er på scenen, så lenge alle er i kilt. Vi spiller uansett de samme låtene og det har vært en suksess. Vi har musikere fra hele Europa, blant annet Dimitri Keiski som vant «True Talent» i Sverige.

Hvordan vil du beskrive musikken?

– Det er vanskelig å sette ting i bås, men om det må til så vil jeg si powerfolk. Det er folkrock med svett energi, doble basstrommer og elgitar.

Er det coverlåter eller selvlagd tekst?

– Vi har noen selvlagde sanger på repertoaret. Vi har også coverlåter, men vi gjør alt på vår egen måte. Selv om vi plukker opp låter, gjør vi det til vårt eget – det er en del av konseptet. På ti år har vi kun øvd to ganger, og vi har musikere som er gode nok og har baller nok til å dytte sitt eget inntrykk inn i en settliste. Derfor høres det forskjellig ut hver gang selv om vi har de samme låtene.

Hvilket forhold har dere til Moss?

– Bandet startet som et rent mosseband. Så vi spiller jo på hjemmebane i Moss, og har en bra fanklubb her. Både vokalist og frontmann Øyvind Nordby og jeg er elverumsinger, så denne helgen blir det to jubileumskonserter på hjemmebane.

Hvor henter dere inspirasjon?

– Vi henter det fra gleden av å spille musikk. Samtlige har vært proffmusikere, men vi begynner å dra på åra, så da gjør vi det mest for moro skyld. Vi lever av dette her og det er et kall.

Hva husker du best når du tenker tilbake på de ti årene med bandet?

– Hver eneste spillejobb er en høydare. En morsom ting jeg husker, var da vi spilte i Kragerø og 25 damer plutselig ramlet opp på scenen og tok over showet. Vi spiller jo med kilt, så da var det folk både over og under.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Så talte Zarathustra» av Friedrich Nietzsche, som er veldig filosofisk. «Om mus og menn» av John Steinbeck sitter dypest.

Hva gjør deg lykkelig?

– Glade mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg er så indoktrinert med musikk, så jeg må si Bob Dylan. En fantastisk poet, forfatter og låtskriver.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg misliker å være i dårlig humør.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en skikkelig fest med gode venner. Ingenting er bedre enn en god fest.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Mot Monsanto, et selskap som driver med genmodifisering. Å gå i demonstrasjon mot multinasjonale konserner som prøver å styre hverdagen til folk, gjør jeg gjerne.

Er det noe du angrer på?

– Man skal aldri angre på noe man har gjort. Det er mye som sliter på samvittigheten, men det er ingenting jeg angrer på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Christine Sweet, en fantastisk singer-songwriter, terapeut og sjaman.

Mer fra Dagsavisen