Nyheter

Kan miste flagget

Om én måned går fristen ut for å heise det blå flagget på Sjøbadet. Stranda er fremdeles ikke ren.

Bilde 1 av 4

Fellesferien nærmer seg slutten og sommeren er snart inne i sin siste måned. 31. august er Blått Flagg-sesongen over for denne gang, men fortsatt er det ingen flagg i sikte på Sjøbadet. Årsaken er plastforsøplingen fra dumpingen av steinmasser i Værla, som i lengre tid har satt sitt preg på den yndede badestranda.

Før kravet om rene strender er oppfylt, kan ikke flagget heises, forteller koordinator Marit Kjellesvik i Foundation for Environmental Education (FEE), som står for godkjenningen av Blått Flagg-strendene.

– Ut fra den siste tilbakemeldingen vi fikk fra kommunen, er nivået av søppel fortsatt over grensen for det vi tillater, sier hun.

Siste inspeskjon fra Sjøbadet ble ifølge Kjellesvik sendt til FEE 8. juli.

Har dårlig tid

Det blå flagget er en internasjonal miljøsertifisering som omfatter alt fra fasiliteter til miljøvennlighet, vannkvalitet og brukervennlighet. Både Tronvikstranda og Nesparken har allerede blitt godkjent av FEE. Det ble også Sjøbadet, men tillatelsen til å heise flagget gjelder ikke så lenge stranda er forsøplet. Dermed kan Sjøbadet miste kvalitetsstempelet for i år.

Det begynner å haste, vedgår miljørådgiver Cecilie Kildahl i Moss kommune. Likevel er det riktig å vente med å få opp flagget, mener hun.

– Når det er såpass mye plastforurensing, må vi vente. Vi kan ikke heise flagget bare for å heise det. Før vi gjør det, må alt være på stell. Det er ekstremt viktig, sier Kildahl.

Rensing gir resultater

Kommunen hadde opprinnelig satt seg som mål å få opp miljøflagget før skoleferien startet 22. juni, men måtte til slutt kaste inn håndkleet. I flere måneder har kommunen, Moss Havn og Moss Drift og Anlegg jobbet for å rense stranda med en strandrensemaskin. Det har gitt resultater, ifølge Jørn Ivar Stamm i Moss Drift og Anlegg.

– Overflaten ser penere ut enn på lenge. Kommunalavdelingen må avgjøre hvor godt vi har ryddet, men vi har gjort det vi kan. Rensemaskinen har kjørt over stranda sikkert ti ganger på de mest utsatte områdene, og vi har også leid inn et firma som er spesialister på denne typen rensing, sier Stamm.

Som Moss Dagblad tidligere har omtalt, åpnet kommunalsjef Jens Terkelsen for å bytte ut sanden på hele stranda for å bli kvitt plastproblemet. Det ville kostet Moss Havn opptil 150.000 kroner. Ikke en god løsning, mener Stamm.

– Det er ikke så klokt å bruke masse penger på å få en strøken strand som blir skitten igjen etter en høststorm, sier Stamm.

Allerede neste uke skal det gjøres nye målinger av Sjøbadet, opplyser kommunen.

Mer fra Dagsavisen