Nyheter

Må vente enda lenger med å heise flagget

Kommunen ville heise det blå miljøflagget på Sjøbadet før skoleferien starter neste uke, men har fortsatt ikke klart å rydde stranda for plast.

Som Moss Dagblad skrev forrige uke, har Moss kommune fått beskjed om å vente med å heise kvalitetsstempelet Blått Flagg på Sjøbadet. Årsaken er plastfibrene og sprengtrådene fra dumpingen av steinmasser i Værla som fortsatt skyller innover stranda. Kommunen lovet å ta grep før badesesongen begynner og satte seg som mål at flagget skal opp før skoleferien starter tirsdag neste uke. Det målet vil ikke bli nådd, skriver kommunen i en pressemelding.
Til toss for at stranda  har vært ryddet for plast flere ganger, fikk kommunen i går beskjed fra Foundation for Environmental Education (FFE) om at Sjøbadet fortsatt ikke oppfyller kriteriene for Blått Flagg-ordningen.

Fortsatt aktuelt å bytte sanden

Det er Moss Havn og Moss Drift og Anlegg som i samarbeid med kommunen gjør opprydningsarbeidet. Den siste tiden har de brukt en strandrensemaskin på Sjøbadet for å prøve å bli kvitt plasten, uten at det har gitt gode nok resultater. Kommunalsjef Jens Terkelsen har tidligere åpnet for å bytte ut sanden på stranda dersom rensingen ikke fungerer. Det er fortsatt et alternativ, opplyser daglig leder Jørn Ivar Stamm i Moss Drift og Anlegg.

Vi så allerede tidligere denne uken at vår egen strandrensemaskin ikke ga tilstrekkelig effekt. Da  vi ikke kunne utelukke at en beskjeden mengde av armeringsfiber i plast på nytt kan sige inn på stranda, ville vi avvente med å bytte ut sanda til vi hadde prøvd en sandrensemaskin som er mer effektiv og finmasket enn den vi selv har. Vi har nå fått på plass en slik maskin, men regnvær har gjort at den tidligst kan tas i bruk lørdag 18. juni. Det er så enkelt som at sanda må være tørr for å kunne siles. Det er meldt pent vær neste uke og vi håper da at mye kan være gjort, sier Stamm.

Armeringsfibrene av plast er små og vanskelige å fjerne, sier havnesjef Øystein Sundby.

Jeg beklager at vi ikke har fått dette til slik at vi kan heise det blå flagget i dag. Vi håper at den nye maskinen som Moss Drift og Anlegg nå har fått tak i vil gi tilstrekkelig effekt slik at Blått Flagg kan heises på Sjøbadet. Vi holder samtidig muligheten åpen for at sanda må byttes. Vi kan dessverre ikke garantere at det ikke vil komme nytt tilfang av armeringsfiber i plast til Sjøbadet, men dette vil være av et beskjedent omfang som vil kunne tas opp kontinuerlig ved bruk av eget utstyr. Jeg vil også understreke at masser som inneholder armeringsfiber av plast ikke har blitt benyttet siden 8.april. Denne type masser vil heller ikke bli benyttet når tildekkingen av havbunnen gjenopptas etter 15. september, supplerer han.

Det er Sundby som må ta regningen for å bytte ut sanden på Sjøbadet. Ifølge kommunalsjef Terkelsen vil det koste mellom 150.000 og 200.000 kroner.

Ikke godt nok

Det blå flagget er et internasjonalt kvalitetsstempel og en miljøsertifisering som omfatter alt fra fasiliteter til miljøvennlighet, vannkvalitet og brukervennlighet. Ordningen administreres av  Foundation for Environmental Education (FFE). Etter en henvendelse fra kommunen i begynnelsen av juni, ga FFE beskjed om å vente med blått flagg på Sjøbadet til stranden er fri for plast. På Tronvikstranda og i Nesparken ble flagget heist allerede 5. juni. I etterkant har stranden på Sjøbadet blitt renset med en strandrensemaskin gjentatte ganger, ifølge kommunen. I tillegg ble sanden i et område på rundt fem meter skrapt bort. Tiltakene har imidlertid ikke fungert etter planen og flagget kan dermed ikke heises. 

Plastfibrene er rester etter masser som ble brukt i forbindelse med tildekkingen av havbunnen utenfor Moss Havn tidligere i år.

Mer fra Dagsavisen