Nyheter

Frykter for liv og helse

Drøssevis av plasttråder skyller innover den stolte bystranda. Nå har kommunen fått streng beskjed om å vente med å heise kvalitetsstempelet blått flagg.

Bilde 1 av 4

Mossinger skygger unna Sjøbadet nå. De fargerike sprengtrådene av plast, som følger med dumpingen av steinmasser i forbindelse med tildekking av havbunnen der nye Moss havn skal utvides, ligger tett i sanden. Også små plastfibre, som kommunen ikke kan garantere at det er mulig å fjerne helt, har blandet seg med underlaget der barneføtter skal løpe rundt i ferien. Det bekymrer.

– Hva med småungene i sanden? Og hvis plastfibrene også ligger i vannet – kan folk få det i seg? Er det farlig, spør mossingene Berit Johnsen og Anne Kvam.

De er svært kritiske til forsøplingen, som førte til at Moss kommune sist fredag fikk klar beskjed om ikke å heise blått flagg på Sjøbadet.

– Mossingenes stolthet

Det blå flagget er et internasjonalt kvalitetsstempel og en miljøsertifisering som omfatter alt fra fasiliteter til miljøvennlighet, vannkvalitet og brukervennlighet.

– Avfallet flyter inn på strendene, for havna har jo ikke funnet en måte å unngå det på. Og hvor er andre myndigheter? Det er vel ikke vi som skal være vaktbikkjer. Dumpingen av steinmassene er en miljøkatastrofe, sier Johnsen og Kvam.

Johnsen mener det er en skandale at Moss kommune mister det blå flagget på den flotte, offentlige bystranda.

– Den har jo vært mossingers viktigste strand og stolthet siden det første sjøbadet ble bygget for allmuen i 1876, bemerker hun, før Anne Kvam refser kommunen for dårlig informasjonsarbeid om blåflagget.

– Facebook? Der gikk de ut med en melding. Men de burde gått ut på egne hjemmesider og i avisene, og de burde i høyeste grad ha informert om hvorfor det blå flagget på Sjøbadet ikke ble heist samtidig med flaggene i Nesparken og på Tronvikstranda. Det er strenge kriterier for å få blåflagg-godkjenning, påpeker hun.

Tar selvkritikk

Ordfører Tage Pettersen (H) tar til seg kritikken og sier han i ettertid har konkludert med at det burde gått ut informasjon om hvorfor Sjøbadet foreløpig ikke har blått flagg.

– For øvrig besluttet vi selv å vente med flagget etter en egen inspeksjon av de tre blåflagg-godkjente strendene våre. Det var selvjustis som følge av for mye plastfiber. Vi vil rydde opp først, og er allerede i gang med møter for å finne ut hvordan.

– Kan du fortsatt love at mossingene ikke skal vasse i plast og sprengtråder i sommer?

– Det tør jeg ikke å garantere, men Moss Havn har fått klar ordre om å gjøre alt i deres makt for å rydde opp som best mulig. Politisk tok miljø- og samferdselsutvalget ansvar i forrige uke, da vi avslo havnas søknad om dispensasjon til å fylle ut bunnen i sommer – i påvente av en metode som er god nok til å samle opp alle sprengtrådene, sier ordføreren.

Han understreker samtidig at steinmassene som førte til utslipp av plastfibre ble stanset i april, og at ny dumping av steinmasser uansett ikke vil skje før 15. september.

Ga kommunen direktiv

Foundation for Environmental Education (FEE) opplyser at de på henvendelse fra Moss kommune ga direktiv om å vente med blått flagg.

– Vi har strenge kriterier, så de fikk beskjed om å rydde opp først. Det var kommunen enig i. Vi har en god dialog med Moss kommune og jeg vil tro blått flagg kan heises innen nær framtid, forutsatt at vi får bildebevis på at stranda er ren. Det kan hende vi inspiserer stranda senere i sommer, men vi stoler på Moss kommune, sier koordinator Marit Kjellesvik.

Mer fra Dagsavisen