Nyheter

Utgir Hauge i USA

Bodil Cappelen var gift med dikteren Olav H. Hauge, og skal nå promotere en samling med hans dikt.

Hvem: Bodil Cappelen (86)

Hva: Maler, tekstilkunstner og bokillustratør og barnebokforfatter. Bor i Son.

Hvorfor: Var gift med dikteren Olav H. Hauge, og skal nå promotere diktsamlingen «Luminous Space» på Haugesenteret i Ulvik. Diktsamlingen skal utgis i USA.

Du er selv kunstner. Har du nå lagt din egen kunstnerkarriere til side for å promotere diktene til Olav H. Hauge?

– Ja, jeg har nok det. Jeg tåler ikke terpentin- og oljelukta særlig godt, og jeg har alltid vært opptatt av litteratur. I mine yngre år prøvde jeg å få utgitt et par manuskripter selv, blant annet poesi. Men de ble ikke utgitt. Jeg synes det er flott å kunne jobbe med Hauges diktsamlinger.

Men du har gitt ut barnebøker og illustrert mange bøker, blant annet flere utgaver av lærebøkene «ABC»?

– Ja, det er riktig. Jeg har blant annet skrevet to barnebøker for det samiske forlaget Davvi Girji i Karasjok. Jeg har to barnebarn som har samisk far, og jeg syntes det var fint å kunne lage bøker for samiske barn.

Hva blir oppgaven din på Haugesenteret i Ulvik førstkommende onsdag?

– Jeg blir en blant flere stemmer på seminaret. Det amerikanske forlaget White Pine Press skal utgi omkring 200 av Hauges dikt, og både forleggeren Dennis Maloney og oversetteren Olav Grinde kommer til Ulvik. Jeg har jobbet tett opp mot oversetter Olav Grinde. Han er amerikaner, men har bodd flere år i Norge. Han har oversatt flere kjente norske diktere som Rolf Jacobsen, Stein Mehren og Marie Takvam. Olav Grinde er ikke veldig godt kjent med nynorsk, og jeg har vært konsulent for ham, særlig når det gjelder å gi en god forståelse av spesielle nynorske ord i diktene. Boka «Luminous Spaces» har i tillegg med utdrag av Hauges fem bind med dagbøker. Maloney, Grinde og jeg skal samtale om arbeidet med boka.

Du deltar også i et musikalsk innslag?

– Vi skal ha en siste framføring av forestillingen «Spør vinden». Knut Hamre skal spille hardingfele, og folkesangeren Ranveig Lægreid synger, mens jeg skal lese noen av Hauges dikt. Vi har tidligere framført forestillingen i Moss og Son.

Har du et favorittdikt?

– Olav skrev «Teppet» direkte til meg. Det er et vakkert dikt, som han ikke ville gi ut da han levde. Men det er kommet ut senere.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kanskje ikke så overraskende; Olav H. Hauges «dikt i samling».

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg får noe å le av. Som kunstner har jeg uttrykt at «et bildes fremste oppgave er å være en fest for øyet». Når jeg merker den effekten, blir jeg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

Maleren Theodor Kittelsen. Jeg ble kjent med hans tegninger og eventyr hjemme hos mine foreldre, og han tegnet jo også Tangviksposten sammen med Olaf Gulbransson. Begge to var en inspirasjon for meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Når jeg er engasjert, greier jeg sjelden å stanse i tide. Det er nok et irriterende trekk, som også gjør meg unødvendig sliten noen ganger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For nedrustning og fred.

Er det noe du angrer på?

– Nei, faktisk ikke.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det hadde vært spennende å møte Bernie Sanders til en samtale.

Mer fra Dagsavisen