Nyheter

Kjemper for å bevare elva

Miljøaktivistene i Mossefossen Venner kvesser nå klørne for å bevare mangfoldet i Mosseelva mot bolig og betong.

Bilde 1 av 4

Det er skissene til Høegh Eiendom for utbyggingen av Petersontomta som nå har satt sinnene i kok hos miljøvernere i Mossefossens Venner.

Mulig å stanse

En av dem er Trine Lise Heilmann. Hun har bodd ved elvebredden i 35 år og forteller at hun ble opprørt da hun fikk se eiendomsselskapets skisse. Ifølge Heilmann forutsetter den at all vegetasjon langs elvekanten fjernes til fordel for en bryggekant i betong.

– Det er heldigvis fortsatt mulig å få stanset dette inngrepet. Ved elva er det et mangfold av liv som fungerer i samspill. De færreste vet at vi har både en lakse- og ørretstamme i Mosseelva. I tillegg er det lagt til rette for ålevandring. Det er et rikt fugleliv, med blant annet hegre, stokkand og fossekall. Og det er også observert bever, flaggermus og den fredede snoken. Hvis vegetasjonen forsvinner langs elvebredden, vil insektlivet dø bort og artsmangfoldet vil forsvinne, sier Heilmann.

Hun har nylig holdt et foredrag om artsmangfoldet rundt elveløpet for foreningen Morsa. Nå er hun invitert til et møte i Moss Høyre, som ønsker å drøfte miljøkonsekvensene av utbyggingen.

MDG vil presse på

Direktør Jan Erik Kristiansen i Høegh Eiendom, som fronter utbyggingen for selskapet, er ikke tilgjengelig for en kommentar torsdag formiddag. Utleiesjef Eva Kristin Talberg forteller imidlertid at de jobber med flere alternativer enn skissene som foreløpig er blitt publisert i Moss Avis.

– Vi er i en positiv dialog med Mossefossens Venner og andre interessegrupper, og det lages for tida ulike utkast til hvordan området rundt elvebredden skal bli, sier hun.

Varaordfører Benedicte Lund (MDG) viste fram en av de nye skissene på et møte i Mossefossens Venner onsdag kveld.

– MDG er langt på vei enig med argumentene til Mossefossens Venner, sier hun.

– Hva vil dere gjøre politisk?

– Det er fortsatt muligheter til påvirke denne prosessen, og vi vil pushe på for en miljømessig god løsning for byen og elva.

Irreversibelt

Leder Per Arild Simonsen i Mossefossens Venner forteller at foreningen ser fram til at det skal bli både boliger, kulturliv og næringsvirksomhet på Petersontomta, men:

– Dette må gjøres uten å ødelegge naturen. Hvis det ender opp med at elveløpet blir lagt i betong for å gjøre elvebreddene mer urbane, er det fare for at mangfoldet for fisk og fugl forsvinner. Det kan bli foretatt irreversible inngrep. Det er allerede blitt fjernet en god del trær og annen vegetasjon langs elva, men det er fortsatt mulig å foreta ny beplanting.

– Den nye skissen fra Høegh viser en elvepromenade med en vegetasjonsbuffer mellom promenaden og elva. Selv om dette heller ikke er ideelt, er det i alle fall en langt bedre løsning enn den opprinnelige betongveggen, sier Simonsen.

Mer fra Dagsavisen