Nyheter

Brehmer, byens beste baker ...

I forrige ukes artikkel fortalte jeg at et av museets medlemmer, fru Alfhild Horn, testamenterte en del av sin eiendom Rahbek til museumslaget.

Bilde 1 av 3

Av Arild Johnsen

Leder i Moss Historielag

Forutsetningen var at eiendommen skulle tilfalle museumslaget ved fru Horns død. Hun døde 9. november 1963 og museumslaget overtok Rahbek fra 1964. Museet i Melløsparken ble nedlagt i 1970 og bygningene tatt ned og museet skiftet navn til Rabekk-Moss museum og flyttet til Rabekk. Museumslaget overtok inventaret fra Alfhild Horns hjem, supplert med andre av lagets gjenstander. Det var knyttet en gjenstandssamling til museet som pr. 1994 utgjorde 1.500 protokollførte gjenstander, herunder inngikk innboet på Rabekk.

I tillegg til låven var det på flere steder i byen samlet gjenstander. Etter hvert kom museet inn på offentlige støtteordninger og fikk noe støtte fra kommunen og fra fylkeskommunen. Økonomien var fortsatt besværlig. En forespørsel om kommunal overtakelse ble avvist politisk. Dette endte med at Moss Ættehistorielag og Moss museums- og historielag fusjonerte i 1989 og Ættehistorielaget overtok driften. Denne fusjonen ga heller ikke noen bedre drifts- og økonomiske forhold. Etter hvert ble Rabekk museum avviklet til fordel for etableringen av Moss by- og industrimuseum i Møllebyen. Dette museet er i dag en avdeling av Østfoldmuseene. Gården er i dag revet og området omregulert og bygget ut med en rundkjøring som binder Rabekkgata til Rygge-veien.

Moss Historielag ble etablert i 2005 på grunn av en betydelig intern uenighet i Ættehistorielaget om driften av museet på Rabekk. Det ble nedsatt et interimsstyre i mars 2005 med Kirsten Wiik som leder. Allerede første våren ble det gjennomført flere guidede turer. Høsten 2005 ble det gjennomført flere reiser, slektsforskerkurs og foredrag. Den store satsingen for det nystartede laget var utgivelsen av medlemsbladet som fikk navnet «Strandsitteren» etter forslag fra Heidi E. Morrell Andersen. Magasinet ble gitt ut allerede i juni 2005. Bladet hadde 32 sider med blant annet historiske artikler om hendelser, steder og sentrale personer i byen. Det ble også laget et flott lagsmerke etter modell fra tidligere bysegl.

I ordinært årsmøte 28.2.2006 ble lagets vedtekter vedtatt. Vedtektene har følgene avsnitt:

1. Formål

2. Virksomheten

3. Medlemskap

4. Årsmøtet

5. Styret

6. Forslag

7. Oppløsning

Kirsten Wiik ble valgt som lagets første leder med Arne Stylegar som nestleder og Margaret Strand som redaktør.

Laget har i dag 230 medlemmer og er i vekst. Laget har en egen base, Justus, på kommunens eiendom Orkerød. Der har vi gode forutsetninger for lagsvirksomhet med rommelig plass til møter og kurs, med en god nettilgang.

Historielaget har etablert en hjemmeside som fungerer godt og som blir mye brukt med mange treff: www.mosshistorielag.org. Der ligger de fleste av artiklene fra Strandsitteren, ved siden av aktuelle meldinger fra laget og mye historisk stoff.

I styremøtet 6. august 2014 ble det vedtatt at historielaget skulle markere 10-årsjubileet 28. februar 2015 på Torderød. I den forbindelse var det aktuelt å lage en oppsummerende artikkel fra den spede begynnelse tidlig på 1920-tallet og fram til i dag. Det er gjort et forsøk på å gi en oppsummering av hvordan bygningsfredninger, museer og historielag har utviklet seg i Moss fram til i dag. I magasinet Strandsitteren bestreber Moss Historielag seg på å få publisert artikler fra det gamle Moss. Oddvar Aasen er redaktør, og magasinet er så heldige å ha en rekke skribenter som bidrar med sin kunnskap om «gamle Moss». I gamle dager var denne «B-regla» et begrep i Moss: «Brehmer, byens beste baker, baker byens beste brød». Her følger det et bidrag fra Kjell Henriksen, kombinert med noe informasjon fra Moss byleksikon, som gir til beste noen glimt fra Storgata bakeri.

Storgata, bydel Sentrum. Navnet ble bestemt før 1841, da som Storgaden. Storgata er en av byens aller eldste gater, den går fra nordre jernbaneovergang nordøstover til Henrik Gerners gate. Som navnet antyder, var den i mange år byens viktigste gate mellom møllene og havna, og den ble som første gate i Moss brolagt allerede i 1808. Svært mange av de gamle, store husene på vestsiden av gata var eid av byens ledende menn, mange hadde hage ned til Mossesundet fram til jernbanen kom i 1879. Storgata 13, nr. 16 er Brehmegården, nr. 20 er Chrystiegåden, nr. 24 Maxegården, nr. 26 er Haffnergården. I Storgatas nordre del er alle gamle hus nå revet og erstattet med Läntmannen og Amfisenteret.

Storgaten 16 (tidligere 12), Brehmergården, ble bygget etter at «Spindhusgaarden» ble skadet av brann og vannskader i april 1911 og revet. Brehmer flyttet inn i gården i 1913. Den tyskfødte Fritz Ludvig Johan Brehmer (1833–1895) var bakermester i Moss fra 1876. Han drev etter hvert et stort og velkjent bakeri og konditori. Bakervarene ble levert rundt i byen med hest og vogn. Bakeriet var i Storgata 16. Den gamle gården brant i 1911 og en ny gård ble bygd i tre etasjer. Huset ble, og blir fortsatt kalt Brehmergården. Fritz Brehmer var formann i Moss Håndverkerforening i årene 1884–1889. Da han døde i 1895, og gikk bedriften over til svigersønnen, Petter Schou. Men han fikk intet langt liv, og gikk bort allerede i 1903.

Fru Josephine Schou overtok så, med sønnen, Petter Schou jr., som daglig leder. Men også han døde tidlig (februar 1919). Like etter solgte Josephine Schou til Kolonialhandlernes aktiebakeri, som fortsatte driften under det gamle firmanavn.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Moss Historielags magasin «Strandsitteren». Artikkelen er noe redigert av Paul Norberg, med godkjenning av artikkelforfatterne Arild Johnsen og Kjell Henriksen.

Mer fra Dagsavisen