Nyheter

En ekstrem hverdag

Joakim Sommer (29) er ekstremsportutøver og driver blant annet med vingedrakt-flyging. Vokst opp i Son. Er med i realityserien «Lift Off», som har premiere på amerikansk TV nå i mars. I serien bytter Sommer sport med big wave-surfer Niccolo Porcella.

Hvorfor begynte du med basehopp?

– Jeg ble invitert til å være med og hoppe fallskjerm, noe jeg alltid har drømt om. Så egentlig begynte det som en litt tilfeldig greie, men det er drømmen om å fly som gjorde at jeg sa ja i utgangspunktet og som har fått meg til å fortsette.

Er det fulltidsjobben din?

– Basehoppingen gjorde at ekstremsport ble fulltidsjobben min. Men jeg gjør mye forskjellig – filmer tv-show, gjør stuntoppdrag, reklamejobber og så videre. I tillegg driver jeg også med fallskjermhopping og big wave-surfing.

Hvordan var det å surfe sammenlignet med basehopp?

– Det har vært en veldig god læringskurve. Når man pusher seg selv til å gjøre andre ting, blir man sterkere i det man gjør fra før.

Hva er det kuleste hoppet du har gjort?

– Kanskje et hopp jeg gjorde over noen vulkaner på Reunion Island sammen med Espen Fadnes og Ludovic Woerth (ekstremsportutøvere, journ.anm.) før ulykken hans. Jeg har også hatt en turtropp i Sveits over fjellet Hintisberg, som er en annen favoritt. Og hoppet fra Aiguille du Midi i Chamonix, det var vel egentlig toppen av kransekaka.

Hva er det som gjør hoppingen så attraktivt?

– Frihetsfølelsen. Følelsen av å ikke være bundet til kloden, men kunne klatre opp et stort fjell og bare fly ned igjen.

Er ikke de rundt deg redd for at noe galt skal skje?

– Familien min er veldig forståelsesfulle. Foreldrene mine vet at jeg lever ut en drøm som jeg ikke kunne oppnådd med en annen livsstil, og selv tenker jeg at livet skal fylles med opplevelser. Det er ikke så farlig om jeg blir 40 eller 80 år. Opplevelsene jeg har hatt fram til en eventuell ulykke, betyr mer for meg.

Hvor går neste reise?

– Nå skal jeg innom Dubai for å trene litt, og så reiser jeg forhåpentligvis til Alaska i april.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest veldig få bøker, men jeg begynte så vidt å lese en bok som jeg vet ville blitt min favoritt uten at jeg engang har fullført den. «Måken Jonathan» av Richard Bach.

Hvem var din barndomshelt?

– Den jeg var mest begeistret for da jeg var 6–7 år, var vel kanskje Batman. Han kunne jo hoppe fra bygninger, men jeg vil si at jeg flyr bedre enn ham nå.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er veldig risikobevisst og vet at når jeg reiser kloden rundt, kan det å skeie ut på hardt nivå fort lede til noe negativt. Men hvis jeg er i trygge Norge, kan jeg tillate meg å være mer rølpete.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Alt jeg har gjort, har ført meg hit jeg er i dag. Det er selvfølgelig ikke så lett å være i et forhold med min livsstil, og jeg sirkulerer mye mellom forskjellige mennesker, så jeg angrer kanskje på at jeg ikke lenger har noen å reise sammen med.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Richard Branson (grunnleggeren av Virgin, journ.anm.) og Elon Musk (grunnleggeren av Tesla, journ.anm.).

Mer fra Dagsavisen