Nyheter

– Damer må tørre å gi slipp og senke kravene

- Jeg vet det er blitt uglesett at jeg har fått enkelte stillinger som kvinne, men jeg har aldri opplevd å bli direkte konfrontert, sier Anne Helene Mortensen.

Bilde 1 av 2

Reportasjen ble første gang publisert i 2016

Som toppsjef i DNB Næringsmegling har mossingen Anne Helene Mortensen (51) mye gøy på jobb. Nå står hun midt i sin tøffeste utfordring.

For en drøy måned siden offentliggjorde hun internt at datterselskapet hun leder i DNB-konsernet ser seg nødt til å kutte 20 prosent av staben på rundt 50 personer.

– Jeg står oppi det akkurat nå, svarer den administrerende direktøren på spørsmål om hva som har vært hennes største utfordring på vei mot toppen i et mannsdominert miljø.

– Etter en lang prosess skal vi legge ned flere regionskontorer. Det betyr at 12 gode kolleger og ganske nære medarbeidere i en relativt liten organisasjon mister jobben. Hvis vi bare kunne forklart det med at det går dårlig der ute, så ville det kanskje vært lettere, men dette er en strategisk vurdering. Det kjennes ganske dramatisk å gi folk du vil vel et så dårlig budskap. Men det er en del av jobben, sier Mortensen.

Byttet ut «drømmejobben»

Som innflyttet mossing for mange år siden, har hun gått gradene innad i DNB- konsernet. Hun byttet ut den hektiske «drømmejobben» innen corporate finance (strategisk rådgivning) i Oslo, og dro til Fredrikstad for å tre inn i stillingen som regionbanksjef i Østfold. Senere fikk hun direktørjobben i DNB Næringsmegling, som tar rådgivningsoppdrag knyttet til kjøp, salg og utleie av næringseiendom. Hun beskriver overgangene som store.

– Det var to ganger total endring av miljø, men alt har sin sjarm, synes hun.

LES OGSÅ: Banet vei for kvinnelige advokater

Bortsett fra perioden i Fredrikstad har Mortensen vært vant til å jobbe med nesten bare menn rundt seg.

– Jeg har nok møtt motstand, men kanskje ikke skjønt det der og da. Jeg vet det er blitt uglesett at jeg har fått enkelte stillinger som kvinne, men jeg har aldri opplevd å bli direkte konfrontert. Drivkraften min hele veien må være at jeg liker utfordringer og forhåpentligvis å gjøre en forskjell. Jeg tenker ikke på min nåværende stilling som en toppjobb, men at jeg er privilegert som får jobbe med flinke folk og bidra til at vi lykkes, sier hun, og forklarer også litt av klatringen slik:

– Jeg har selv tatt noen valg i stedet for å vente på mulighetene.

Au pair til barna

Likestillingsarbeidet i Norge har pågått i mange år, og Mortensen er samtidig blitt godt voksen.

– Hva er forskjellen på å være ung kvinne som vil opp og fram i din tid og nå?

– Jeg er usikker på om det er så stor forskjell. Men dessverre er det kanskje sånn at høyt utdannede i dag har så høye krav til alt mulig at de velger noe bort i det profesjonelle livet. Jeg har inntrykk av at vi kvinner fremdeles går i bresjen for at alt skal være perfekt – fra hjemmelagede boller til tilstedeværelse på alle aktiviteter. Da klarer ikke kvinner å konkurrere på samme arena som menn, som kanskje har en mer avslappet holdning.

– Hva vil du anbefale dagens unge, ambisiøse jenter og kvinner?

– De må tørre å gi slipp på noe, senke kravene.

– Hvordan har du som trebarnsmor kombinert jobb og familie?

– Mannen min og jeg har hatt au pair i alle år mens barna var små. Vi har begge vært mye borte, men det tror jeg barna taklet fint. Når vi har hatt fri, har vi til gjengjeld brukt all tid sammen med barna og gjort hyggelige ting.

Mortensen vil ikke røpe om hun har mål om å klatre enda høyere.

– Det tenker jeg ikke på. Jeg vil gjøre en god jobb her jeg er, hvor vi har planer om å videreutvikle oss. Jeg har lyst til å ha det gøy i mange år til, og jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb. Anerkjennelse og suksess alene ville ikke vært nok, slår hun fast.

LES OGSÅ: Tror «flink pike»-syndromet er sterkere i dag

Moss Dagblad presenterte i februar 2016 tre lokale karrierekvinner som gikk til topps (f.v.): Anne Sofie Bjørkholt, Anne Helene Mortensen og Else Bugge Fougner.

Karrierekvinner fra Moss i toppjobber

Dette er ett av tre intervjuer hvor Moss Dagblad i februar 2016 presenterte innflytelsesrike kvinner fra Moss.

Hvordan var veien mot toppen, som kvinne i mannsdominerte miljøer?

Du møter forretningsadvokat Anne Sofie Bjørkholt (50), DNB-direktør Anne Helene Mortensen (51) og høyesterettsadvokat, styreproff og tidligere justisminister Else Bugge Fougner (71).

Mer fra Dagsavisen