Nyheter

Tror «flink pike»-syndromet er sterkere i dag

Anne Sofie Bjørkholt fra Jeløy slo seg opp som forretningsadvokat blant de ledende innen sitt felt.

Bilde 1 av 2

Reportasjen ble første gang publisert i 2016

Fra kontoret sitt på Tjuvholmen rigger Bjørkholt eiendomsselskap til sitt mest effektive før kjøp, salg eller bygging av store eiendommer.

– Dessverre er det nok ofte sånn at sjefene lettere gjenkjenner forretningsadvokater i unge menn enn i unge kvinner, sier 50-åringen.

«Solgte» Oslo City

Med oppvekst på Hoppern og videregående skole på Kirkeparken, startet Bjørkholt på jusstudiet i hovedstaden. Derfra gikk veien innom Skattedirektoratet, hvor hun tilegnet seg kompetanse som var attraktiv for advokatfirmaene. Det førte henne til Wikborg Rhein, hvor hun var partner fra 2002 og ledet både skatte- og eiendomsavdelingene. I 2009 ble hun partner i BA-HR, og siden har hun spilt nøkkelroller i store eiendomstransaksjoner som DNB-bygget i Bjørvika, oppkjøp av Ullevaal stadion, nytt Statoil-bygg på Fornebu og nå sist Oslo City-salget til Steen og Strøm, hvor hun hadde ansvaret for en transaksjon på over fem milliarder.

– Jeg bistår selskapene vi har som kunder i å utvikle, leie, kjøpe og selge fast eiendom. Det omfatter hele prosessen, inkludert skatte- og momsoptimalisering, forteller hun.

Måtte stikke seg fram

Bjørkholt regnes som en av de ledende advokatene i landet innen sitt felt. Men målet har aldri vært å bli best.

– Målet er å bli så god som jeg kan bli. Slik har jeg bygget stein på stein, etter å ha funnet ut at det er mye morsommere å jobbe som advokat enn å studere jus. Drivkraften min må være at jeg liker å finne løsninger og bidra til å bringe prosesser videre. Hjelpe folk. Jeg er mest opptatt av jusen som verktøy i et kommersielt samfunn. Business er gøy, synes Bjørkholt.

LES OGSÅ: Banet vei for kvinnelige advokater

En av de største utfordringene for henne da hun skulle opp og fram, var å stikke fram nesa og skape seg et navn. Men det er også det viktigste hun har gjort på veien.

– Jeg mener ikke at du bare kan stikke deg fram for å nå langt, men du må markedsføre kompetansen din. For meg innebar det å skrive fagartikler, holde foredrag og slike ting. Folk må få vite hvem du er, og for meg var det en terskel å komme over, forklarer hun.

– Ta det på hælen som gutta

Bjørkholt synes ikke det har vært noe stort problem å nå toppen som kvinne, men innrømmer:

– Noen må se deg, gi deg sjansen og du må ta den. Jentene tildeles lettere rollen som flink, mens guttene er de smarte. Som kvinne må man gjøre det lille ekstra.

– Hva er forskjellen på å være ung kvinne som vil opp og fram i din tid og nå?

– Jeg synes nesten det virker vanskeligere nå. Det samlede settet av krav er blitt større. Flink pike-syndromet er nok blitt sterkere.

– Hva vil du anbefale dagens unge, ambisiøse jenter og kvinner?

– Du må være glad i å jobbe og du må ta flere ting litt på hælen, sånn som gutta gjør.

– Hvordan har du som tobarnsmor kombinert jobb og familie?

– Jeg er gift med en bra mann og vi har vært to om å dele ansvaret. Så jeg har til og med rukket å være fotballtrener. Men jeg innrømmer at det er blitt en del ekstraarbeid om kveldene.

Fortsatt gjenstår mange år av Bjørkholts karriere, men hun har ikke sluttet å strekke seg etter nye mål.

– Jeg skal være advokat så lenge folk gidder å ha meg med. Og på sikt ønsker jeg meg kanskje flere styreverv enn de to jeg har – gjerne «hjemme» i Moss, slutter hun.

LES OGSÅ: - Damer må tørre å gi slipp og senke kravene

Moss Dagblad presenterte i februar 2016 tre lokale karrierekvinner som gikk til topps (f.v.): Anne Sofie Bjørkholt, Anne Helene Mortensen og Else Bugge Fougner.

Karrierekvinner fra Moss i toppjobber

Dette er ett av tre intervjuer hvor Moss Dagblad i februar 2016 presenterte innflytelsesrike kvinner fra Moss.

Hvordan var veien mot toppen, som kvinne i mannsdominerte miljøer?

Du møter forretningsadvokat Anne Sofie Bjørkholt (50), DNB-direktør Anne Helene Mortensen (51) og høyesterettsadvokat, styreproff og tidligere justisminister Else Bugge Fougner (71).

Mer fra Dagsavisen