Nyheter

Jul i papirmakergata

Camilla Gjendem (60) er konservator ved Moss by- og industrimuseum. Denne helgen er det duket for «Jul på Verket» i Moss, som blant annet Moss by- og industrimuseum er med på å arrangere.

Hva kan mossinger se fram til denne helgen på Verket?

– For vårt vedkommende, på Verket 20, lanserer vi en katalog til utstillingen på søndag. Både utstillingen og katalogen er et kollektivt samarbeid med alle her på museet. Katalogen inneholder intervjuer av folk som har bodd der, og om arbeidslivet på Verket. Vi håper på å få besøk av noen av dem som er intervjuet på søndag mellom klokken 12.00 og 15.00. Det blir også salg av pepperkaker og gløgg. I tillegg har vi blitt spurt om å ta oss av et julegatearrangement. Barn kan komme til Verket 20 den søndagen og levere et ønske for jula eller jorden til Grånissen.

Dere har hatt et lignende arrangement i fjor også. Er dette en tradisjon som er kommet for å bli?

– Ja, jeg tror dette er etablert som en årlig tradisjon nå.

Hva er det med Verket som gjør det så passende som julegate?

– For alle oss med litt alder, som har vokst opp med Jul i Skomakergata, er det veldig passende julekulisser. Området forbindes nok for mange med tradisjonell jul og julegateåpning. Dessuten er det en ny bydel, som er åpnet opp gjennom offentlig bruk inne på det tidligere lukkede industriområdet. Gata er blitt rehabilitert, og det har blitt mye nytt liv der, både med nye beboere og ny virksomhet.

Det ser ut til at det vil bli en snøfri helg. Tror du det vil sette noen stopper på julestemningen?

– Nei, det tror jeg ikke. Det blir tidlig mørkt nå, og det vakre lyset i gata er med på å lage en god stemning. Vi får håpe det blir litt kaldt også.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig opptatt av litteratur og bøker. Jeg er egentlig altoppslukende, men jeg vil gjerne trekke fram «Døden i Venedig» og «Trolldomsfjellet» av Thomas Mann, og «Ave Eva» av Edvard Hoem.

Hva gjør deg lykkelig?

– Først og fremst når mine to døtre har det bra og er fornøyde. Ellers: Sol og fint vær, og fullførte prosjekter på museet.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg tror ikke jeg har hatt noen spesielle helter, jeg er veldig familiekjær. Min mormor og bestemor har på mange måter vært inspirasjonskilder.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Ikke noe spesielt som jeg går og tenker på, i hvert fall.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da er jeg med gode venner og litt vin og god mat. En reise eller to er også veldig fint.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er en gammel demonstrasjonstraver fra 70-tallet. Da gikk vi for fred og rettferdighet, og mot atomvåpen. Det gjør jeg gjerne igjen. Vi på museet går også gjerne i tog for å bevare Kamyrkokeren på Peterson.

Er det noe du angrer på?

– Nei, egentlig ikke.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Filmskuespilleren Harvey Keitel.

Mer fra Dagsavisen