Nyheter

Ut mot barnehagekutt

Opposisjonen reagerer kraftig på at rådmannen foreslår å legge ned kommunale barnehager og etablere private.

Av Kjersti Thea Strømnes

I kommunebudsjettet, som ble lagt fram på onsdag, legger rådmann Bente Hedum opp til kutt i barnehagetilbudet i Moss. Blant annet foreslår Hedum å avvikle Bassenget barnehage på Jeløy fra og med august neste år, samtidig som to private settes i drift – en i sentrum og en på Jeløy.

I sin begrunnelse viser rådmannen til at det er langt færre barn i barnehagealder i Moss enn tidligere år, og at flere barnehageplasser har stått tomme.

Kan bli dyrere

Kuttene får Aps gruppeleder Hanne Tollerud til å reagere.

– Jeg registrerer at de vil legge ned kommunens barnehager og heller bygge private. Det er jeg skeptisk til, sier Tollerud.

Tollerud understreker at hun ikke er mot private barnehager i seg selv, men at hun mener det er viktig å opprettholde balansen mellom de private og kommunale.

– Det er de kommunale barnehagene som danner grunnlaget for overføringer til de private. Legger man ned alle de kommunale barnehagene, må vi bruke overføringssystemet fra statlig hold, og det blir gjerne dyrere for kommunen, sier hun, og føyer til at Ap nå skal ha en nøye gjennomgang av budsjettforslaget før det vedtas av bystyret 14. desember.

Ti millioner mindre

Til sammen barberes budsjettrammen for barnehagen med ti millioner kroner. Tidligere i år ble den kommunale barnehagen Gjerrebogen nedlagt. I tillegg har 30 plasser forsvunnet fra Reier barnehage, som også er kommunal. På samme tid skal den privatdrevne barnehagen Bellevue utvides med 30 plasser til høsten.

En uheldig utvikling, mener Rødts Eirik Tveiten.

– De private fortsetter, mens kommunen justerer antallet barnehager. Det er en favorisering av de private fra rådmannens side, sier han.

Tilbudet i de ulike barnehagene må være likestilt, mener leder for Foreldreutvalget for barnehager i Moss (FUB), Marie Therese Skinstad-Jansen.

– Det viktigste er at barna har et godt barnehagetilbud med mange nok og gode nok ansatte, og at tilbudet er like godt, både i kommunale og private barnehager, sier hun.

Ifølge Skinstad Jansen er nærhet også en vesentlig faktor.

– Vi i foreldreutvalget er opptatt av at barna skal ha en plass i nærheten av der de bor. Derfor er det fornuftig med en ny barnehage i sentrum, sier hun.

Virksomhetsleder for barnehagene på Jeløy, Stine Marie Pedersen, forteller at hun forholder seg til rådmannens forslag.

– Vi snakker om et helhetlig tilbud til barn i Moss og ikke enkeltbarnehager.

Moss Dagblad lyktes ikke i å få en kommentar fra rådmann Bente Hedum torsdag ettermiddag.

Mer fra Dagsavisen