Nyheter

Vil endre reglene

Brede Bøe (V) har sett seg lei på debatten om politikernes godtgjørelser og foreslår nå å innskjerpe reglene.

– Etterlønn bør kun gis til dem som ikke har inntekt når de forlater sitt verv, og det er det avtroppende bystyret som må bestemme godtgjørelsen for det kommende bystyret. Godtgjøringene bør avgjøres før sommerferien i det året det er kommunevalg, slik at både politikere og velgere vet hva de har å forholde seg til for kommende periode, sier Venstre-politiker Brede Bøe.

Som Moss Dagblad skrev tirsdag, har tidligere varaordfører Anne Bramo (Frp) fått innvilget etterlønn i tre måneder selv om hun er gjenvalgt. Til sammen øker politikernes lønningsposer med 1,5 millioner, mener SV.

LES OGSÅ: Gir etterlønn til gjenvalgte

Vil ha debatt

– Når vi ser debatten om etterlønn, er det klart at det er behov for å avklare hvordan denne type saker skal avgjøres, sier Bøe.

Han er påtroppende varamann til bystyret, og har dermed ingen forslagsrett til reglementskomiteen, som består av gruppelederne i bystyret. Men han håper likevel komiteen vil ta debatten og gjøre endringer i dagens regelverk.

– Jeg vil ikke kaste meg inn i fordømmelse av dem som i dag har søkt om etterlønn, men jeg ønsker å heve debatten til et prinsipielt nivå slik at vi unngår at politikernes omdømme blir ytterligere svekket, sier Bøe.

– Redd for omdømmet

Hanne Tollerud (Ap) skal tiltre i reglementskomiteen i neste uke. Hun ser behovet for endringer.

– Godtgjørelse til politikere er et ømtålig tema, og det er nødvendig med klare regler. Selv om ordføreren har fulgt regelverket, så ville det vært klokt av ham å be om en diskusjon i reglementskomiteen når det for første gang kom en søknad om etterlønn. Innbyggerne i Moss er opptatt av hvordan vi som politikere forvalter den offentlige pengesekken, og da er det nødvendig å ha ryddige forhold. Konsekvensene kan bli langt verre hvis folk får en oppfatning av at politikerne er mest opptatt av egen inntekt.

– Jeg synes Bøe har noen gode poenger, og jeg ønsker en debatt om politisk etikk og moral i den nye reglementskomiteen, sier hun. Også Tolleruds partifelle, Tomas C. Archer, har søkt om etterlønn.

– Jeg har forholdt meg til reglementet som gjelder, og ordføreren har innvilget min søknad. Det synes jeg må være greit. Hvis noen er uenige i reglementet, bør de fremme forslag om endringer. Men dagens reglement er faktisk godkjent av bystyret, mener Archer.

Gruppeleder Sindre Westerlund Mork (V) er enig i Bredes Bøes forslag om at avtroppende bystyre bør fastsette godtgjørelsene til politikerne, men understreker at det noen ganger blir behov for justeringer etter et valg. Han er imidlertid uenig i at etterlønn kun skal gis til de som ikke har inntekt å falle tilbake på når de slutter i vervene sine.

Leder Sissel Rundblad (H) i reglementskomiteen forteller at komitémøtene ble utsatt ved flere tilfeller på vårparten og at gruppelederne i posisjonen kom fram til at et eventuelt nytt flertall antakelig ville ha behov for endringer i regelverket uansett.

Mer fra Dagsavisen