Nyheter

En tur med god sp(i)rit

I dag vil hundrevis av mossinger vandre i den gamle bydelen og smake på dens historie – og litt alkohol.

Morsavandringen, et samarbeid mellom Venneforeningen Morsa 1833, Mosseølets Venner og Mossefossens Venner, har rukket å bli et tradisjonsrikt arrangement i byen. Dette er 14. år på rad turen blir arrangert.

I år vil vandringen for første gang fokusere på Krapfoss. Den gamle bydelen, som tidligere var en del av Jeløy kommune, oser av historie.

– Tilknytningen til Vansjø er noe av det vi vil ta opp under turen. Brenneriene startet jo opp ved vassdraget, forteller Rolf Ulsrud, foreningens kjøgemester.

Spritindustrien var viktig

For de gamle brenneriene i Moss står sentralt i historiefortellingen.

– Spritproduksjonen var en viktig levevei for byen. Vi hadde rundt 80 utsalgssteder for sprit i 1841. Vi skal ikke skjemmes over sprithistorien til Moss, sier Ulsrud.

Populær vandring

Vandringen starter ved Krapfoss skole klokken 16.00 i dag. Der vil ordfører og Krapfoss-gutt Tage Pettersen fortelle om historien til skolen og området rundt.

Ifølge Ulsrud har rundt 250 personer meldt seg på i år.

– Det er langt ifra noen rekord, men vi ser at mange stadig kommer tilbake. Det viser bare at vi har det veldig koselig og gøy sammen. Moss har mange byvandringer, men ingen har så mange deltakere som oss. Ingen har vår type servering av mat og drikke heller. Det henger kanskje litt sammen, smiler han.

Bredt tilbud

Det blir også flere musikalske innslag langs ruten. Mannskoret Bellmann 12–13 og musikanter fra Krapfoss Hornorkester vil være med i følget.

På vei gjennom Nesparken blir det blant annet et stopp ved Tollertangen. Der røper Ulsrud at det vil komme en liten overraskelse. Det blir også mulig å smake litt akevitt på veien.

– Ja, det er klart. Det er jo tross alt en Morsavandring, dette, smiler han.