Nyheter

Lager teater om båtflyktninger

Teaterstykket Frikk setter opp i dag, ble mer aktuelt enn de hadde regnet med.

Bilde 1 av 2

Teatergruppa Frikk, som er en del av kulturskolen i Moss, bestemte seg allerede rundt juletider; I år ville de ikke sette opp en eventyrforestilling, men heller lage teater ut av Simon Strangers ungdomsroman «Barsakh».

Stykket skulle vise seg å bli skremmende aktuelt i dagene før forestillingen, som er på Kirkeparken videregående skole i dag.

Mange temaer

«Barsakh» handler nemlig om venninnene Emilie og Sofie som er på ferie på Gran Canaria sammen med Emilies familie.

De to ungdommene er ute på joggetur da de oppdager den; båten med flyktninger som driver inn mot stranden.

Jentene bestemmer seg for at de må hjelpe flyktningene.

– Det er ganske skummelt å tenke på at dette faktisk skjer i virkeligheten – akkurat nå, sier Jenny Belden og Anniken Thielemann (begge 12), som spiller hovedrollene som henholdsvis Emilie og Sofie.

De har reflektert mye over hvor aktulet stykket er blitt.

– Det fæle er jo at i stykket kan jentene bare reise hjem igjen, men flyktningene ... ja, hva skjer med dem? De har ingen steder å dra, sier de to.

Vi avslører neppe for mye når vi sier at det oppstår søt musikk, eller i hvert fall et sterkt og spesielt vennskap, mellom en av de kvinnelige hovedpersonene og en ung flyktning av motsatt kjønn.

– Historien handler ikke bare om flyktningene, men er også en fortelling om vennskap og kjærlighet, rikdom og fattigdom, sier Belden.

Tilpasset

Regissør og manusforfatter Grania Skappel forteller at hun har skrevet om stykket litt, sånn at det passer for «hennes» ensemble.

– I år er vi bare åtte skuespillere, så noen har til og med flere roller, forteller Skappel.

Det var skuespillerne selv som ytret ønske om å sette opp et litt mer «voksent» stykke i år. – De gjør en flott jobb med alle rollene, sier instruktøren.