Nyheter

– Dette har byen fortjent

Annette Thorgersen (45) er fagkoordinator for kultur i Moss kommune. Norsk Kulturforum i Østfold har kåret Moss til fylkets kulturkommune 2015.

Av Hanna K. Sommerstad

Moss er kåret til Østfolds kulturby i 2015, men hva betyr egentlig det?

– Det er Norsk Kulturforum i Østfold som har bestemt at Moss skal få denne tittelen i år. Det er en anerkjennelse til kulturen i byen og betyr også at vi får være med i konkurransen om å bli hele Norges kulturkommune.

Hva gjør Moss fortjent til denne prisen?

– Vi har absolutt fortjent den. Det er min avdeling som har sendt inn søknaden, for alle står fritt til å nominere seg selv. Det ble en veldig fin søknad, som blant annet tok utgangspunkt i den nylig vedtatte kulturplanen for kommunen. I den er det lagt vekt på samarbeid og dialog mellom proffe og amatører, og det hadde juryen også lagt vekt på. I tillegg fokuserte de på at Moss har en frivillighetspolitikk. De påpekte også at Moss er eneste by i Østfold som har et prosjekt med «opplevelseskort», et tilbud til barn og unge i vanskeligstilte familier, som gir dem mulighet til å delta på kulturaktiviteter på lik linje med andre, for eksempel kino, teater og bowling.

Hva betyr det å få denne prisen?

– Først og fremst vil jeg si at det i veldig liten grad er kommunens ære. Det er kulturlivet i Moss som skal ta æren for dette. Kommunen er bare en tilrettelegger og samordner. Men da vi fikk nyheten, ble jeg vi kjempeglade og stolte. Moss har blitt en aktiv og levende kulturby de siste årene.

Hvordan vil folk merke at Moss er Østfolds kulturkommune i år?

– Det er ikke noe spesielt som skjer, annet enn at Moss er fylkets representant i kampen om å bli Norges kulturkommune, noe som kåres annethvert år på Norsk Kulturforum, som er en landsomfattende interesseorganisasjon. Å vinne den prisen hadde betydd enormt mye for selvfølelsen og omdømmet til Moss. Jeg tror innbyggerne hadde blitt stolte av byen, for det har man grunn til. De ville kanskje sett byen på en annen måte.

Hva hadde hevet kulturen i Moss enda mer?

– Et kulturhus for framtida. Det hadde byen fortjent.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg tror det er «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med familien min og vennene mine.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe!

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er flink til å utsette ting jeg har bestemt meg for å gjøre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da koser jeg meg med sjokolade.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdighet og rasisme.

Er det noe du angrer på?

– Nei, det er lite.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Barack Obama. Jeg kunne snakket lenge med ham. Selv om jeg sikkert hadde blitt «starstruck» med én gang.

Mer fra Dagsavisen