Nyheter

Blar opp 66 mill. kroner

Kommunen skal kjøpe den gamle politistasjonen i sentrum.

Av Kenneth Stensrud

Saken ble behandlet bak lukkede dører i Moss bystyre på mandag. Der ble oppkjøpet godkjent. Ap var det eneste partiet som stemte imot.

Til tross for det politiske vedtaket, er ingenting signert ennå.

– Kjøpet er ikke endelig før selger formelt har behandlet og godkjent saken i sitt styre og begge parter er omforent. Dette er foreløpig ikke gjennomført, forklarer Bengt Olimb, daglig leder i MKEiendom, selskapet som har forhandlet seg fram til salgssummen.

Kjøpet er ifølge Olimb ventet å koste kommunen cirka 66 millioner kroner.

Vil slippe å betale husleie

Bygget har inntil nå vært eid av Nordea Liv, og blitt forvaltet av investeringsselskapet Aberdeen Asset Management. I dag holder mange av kommunens tjenester til på adressen, deriblant helsetjenesten, barnevernet og kemneren. Ifølge rådmann Bente Hedum er en av årsakene til at de ønsker å overta bygget å slippe disse husleiene.

– Det er et mål for oss å eie framfor å leie, da det gir oss mye mer fleksibilitet, sier hun. Også Olimb nevner dette som hovedmotiv:

– Kommunen har leid arealer i Kirkegata 14 i mange år, og ser fortsatt behovet for det i framtida. Kjøpet er en del av den langsiktige strategien for effektivisering av kommunens arealer. MKEiendom ønsker nå at man skal sitte i «eget hus», og med det slippe eksterne leiekostnader, forteller han.

Store sentrumsplaner

Rådmannen forklarer at oppkjøpet skal finansieres med husleie, både av besparelsene som blir gjort, men også ved å leie ut deler av bygget til andre enn kommunen. I dag er Jernbaneverket og AMG trafikkskole blant dem som betaler husleie.

Olimb mener oppkjøpet også er et sterkt signal om at kommunen satser i sentrum. I 2012 lanserte kommunen planene for kirketorget, rett ved siden av Kirkegata 14, som skal oppgraderes for drøyt 21 millioner kroner.

– Kirkegata 14 er et optimalt og ikke minst sentrumsnært kontorbygg. Kommunen ønsker å vise at man vil bidra til aktivitet i sentrum, ved å signalisere videre aktivitet der, sier han.

– De har førsterett

Andre er interessert i å overta Kirkegata 14, men kommunen står først i køen.

Det forteller Nils Arne Gundersen, investeringsdirektør for eiendom i Nordea Liv, som har eid bygget de siste tiårene.

– Det er en interessent til, men det kan jeg ikke si så mye om. Kommunen har førsteretten til å kjøpe bygget. I prinsippet er vi enige om pris og det aller viktigste, så nå gjenstår bare et par formaliteter.

– Hvorfor har dere valgt å selge bygget?

– Det er utenfor vår strategi nå. I dag vil vi helst ha eiendom i de fire største byene i landet, svarer han.

Investeringsdirektøren mener prislappen på 66 millioner kroner passer godt med markedsverdien. Bygget utgjør rundt 5.000 kvadratmeter. Det gir en kvadratmeterpris på godt over 13.000 kroner.

Mer fra Dagsavisen