Nyheter

Selger en bit av Moss

ÅPNER SKATTKAMMERETt: Morten Didriksen i Festivalen Sin er lettlurt, så av ham kan du gjøre et skikkelig kunstkupp i dag, dersom du ønsker å sikre deg din egen lille bit av Peterson-historien.

- Ja, jeg er litt lettlurt. Men bare litt, medgir Morten Didriksen, organisasjonssjef i Festivalen Sin.

Han drar fram den ene gamle skatten etter den andre. Vi er inne i Petersons egne lille kunstgalleri, et rom i det gamle administrasjons- og vaktbygget til den nedlagte fabrikken. Der har Didriksen, sammen med eierne, Höegh Eiendom, og resten av gjengen bak Festivalen Sin, samlet sammen nesten all kunsten som prydet veggene i de gamle fabrikklokalene.

- Dette er fra så tidlig som 1914, forteller Didriksen og peker på et maleri av Peterson-fabrikken, sett fra Mossesundet.

Bildet er signert Jacob Sømme, og Didriksen anslår at det er verdt rundt 10.000 kroner.

- Det trenger en overhaling. Ferdig restaurert tror jeg det er verdt rundt 50.000-70.000 kroner, sier kuratoren.

Men det er langt fra det mest verdifulle de nå skal kvitte seg med. En mengde bilder, noen helt oppe i 20.000-kronersklassen, er donert av Höegh og skal i dag selges når Didriksen og festivalen sin, sammen med Gjenbruket, arrangerer et storstilt bruktmarked til inntekt for en god sak på Verket scene i Moss.

Hodebry

- Det er en ny og annerledes rolle, det må jeg innrømme. Denne gangen er vi kuratorer, sier Didriksen.

Og selv om han fått litt hjelp med verdivurderingene, innrømmer han at han nok vil la seg lure. I alle fall et lite grann.

- For dem som virkelig kjenner kunst, er dette en mulighet til å gjøre et skikkelig kupp, tror Didriksen, som forteller at enkelte av gjenstandene har fast pris, men andre vil bli auksjonert bort til høystbydende.

Et gjennomgangstema i kunsten, er Verket. De gamle, rødmalte arbeiderboligene pryder flere motiver, skapt med ulike teknikker.

- Og så har vi dette, da, sier Didriksen, og viser fram et gedigent maleri.

Han klør seg i hodet. Kunstverket er ikke signert, men det er tydelig at det ligger mye arbeid bak det. En lag-på-lag teknikk med ulik materialbruk er brukt for å skape et halvveis abstrakt motiv som forestiller en kvinne som sitter bøyd, med sterke farger som kontrasterer den bleke huden.

- Jeg aner ikke hvor mye dette er verdt. Det må vi finne ut av, sier organisasjonssjefen.

Også kjente navn som Kai Fjell, Øivind Sand og Thorvald Rittun finnes i samlingen.

Veldedig formål

I tillegg til den gamle Peterson-kunsten, har også Gjenbruket i Moss donert en rekke møbler og annet redesign.

- De gjør en kjempejobb med å skape fine ting ut av det som i utgangspunktet er ting folk har kastet, skryter Didriksen.

Ansatte fra Gjenbruket vil også være til stede i dag, for å gi folk ideer til hva ting kan brukes til. Og inntektene fra alt salget? De går rett til brystkreftsaken.

- Det har vært viktig for oss å ha med oss en veldedig organisasjon på laget, og da endte vi på et samarbeid med Moss Brystkreftforening, forteller arrangøren.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen